Fotograf: TT / Eric Risberg // Marcio Jose Sanchez

Apple-chefen till hårt angrepp mot Zuckerberg: ”Jag skulle inte ha försatt mig i den situationen”

Apple-vd:n Tim Cook till hårt angrepp mot Facebook-grundaren Mark Zuckerberg.

Apple-chefen Tim Cook har i en intervju med tv-kanalen MSNBC:s Revolution-serie gått till attack mot Facebook-grundaren Mark Zuckerberg. Cook kräver att bolaget ska  regleras hårdare, och han vill också bannlysa metoden att samla in detaljerade profiler via olika källor.

På frågan om vad han skulle göra om han vore i Zuckerbergs kläder efter Cambridge Analytica-skandalen blev svaret:

”Jag skulle inte ha försatt mig i den situationen.”

Apple-chefen menade också att Facebooks metod att skapa otroligt detaljerade profiler om människor genom att förpacka dem från flera olika källor borde vara strängeligen förbjuden.

Och även om Tim Cook brukar vara av den åsikten att den bästa regleringen är självreglering tycker han ändå att man i och med Cambridge Analytica-skandalen befinner sig bortom det och att det är dags för myndigheterna att börja hårdare reglera bolag som Facebook.

För att visa att han inte är en lika god kålsupare som Mark Zuckerberg gjorde Tim Cook också klart att Apple, som redan är ett världens rikaste bolag, skulle kunna dra in tonvis med ytterligare pengar ifall man gjorde om kunden till sin produkt.

”Vi har valt att inte göra det. För oss är integritet en mänskligt rättighet. Ungefär på samma sätt som yttrandefrihet och pressfrihet.”, sade Tim Cook under intervjun.

Cooks kommentarer ligger i linje med den inställning Apple länge har haft i integritetsfrågan, vilket blev tydigt 2015 när bolaget vägrade att låsa upp en iPhone åt FBI som tillhörde en man som mördat 14 människor i San Bernardino i Kalifornien.

Tim Cook menar att om en liknande händelse skulle uppstå igen kommer han återigen att fajtas.

”Det beror på, återigen, att det är värde hos Amerika,” sa han.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST