Fotograf: Ericsson /// Carl Bredberg/SvD/TT

Gardell om storinnehavet Ericsson: "Det går för långsamt"

"Vi tycker att det går för långsamt," säger Cevian-chefen.

Ericssons storägare Cevian sätter fortsatt press på telekombolagets ledning. Förbättringsarbetet måste gå i en snabbare takt och situationen med förluster i vissa enheter i bolaget måste lösas.

Det säger Cevians Christer Gardell till Nyhetsbyrån Direkt i samband med Ericssons årsstämma på onsdagen.

"Vi tycker att det går för långsamt. Sedan måste förlusterna vara borta i slutet av året, då främst inom Digital Services", säger han.

Christer Gardell säger också, i linje med vad han har uttryckt tidigare, att Cevian har högre förväntningar på bolaget än de mål som Ericsson självt har för 2020.

Cevian Capitals innehav i Ericsson uppgick i slutet av februari till 9,1 procent av aktiekapitalet och 5,4 procent av rösterna, enligt ägartjänsten Holdings.

Under årsstämman valdes Ronnie Leten, med tidigare erfarenhet som ordförande på Atlas Copco, till ny styrelseordförande för Ericsson.

Börje Ekholm säger att han hoppas att Leten kommer att upprepa det som blev ett framgångsrecept för Atlas Copco: decentralisering. Det ska också hjälpa till med att holla kostnader i schack. 

"Vi måste bli mycket enklare, vi måste bli mycket snabbare och här ser jag Ronnies erfarenheter som ovärderliga", säger Ekholm enligt Di.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.