Fotograf: Eric Risberg / TT

Mark Zuckerberg ställer toppcheferna i skottgluggen – ska utfrågas av brittiska politiker

Brittiska politiker har krävt att Mark Zuckerberg infinner sig för en utfrågning.

Facebook har erbjudit att skicka två företagschefer till en formell utfrågning i Storbritannien angående dataskandalen men det blir inte vd Mark Zuckerberg. Det uppger den sociala nätverksjätten till CNBC.

Brittiska politiker har krävt att Mark Zuckerberg infinner sig för en utfrågning, men istället erbjuder företaget teknikchefen Mike Schröpfer och produktchefen Chris Cox. Det står ännu inte klart när utfrågningen väntas äga rum.

Dataskandalen involverar brittiska Cambridge Analytica som sålde information om över 50 miljoner Facebook-användare till Trumps valkampanj 2016. Uppgifterna har framför allt drabbat Facebook vars rykte skadats och aktien har fått rejält med stryk på börsen.

Facebook ställs även inför en utfrågning vid EU, och får två veckor på sig att svara på frågor kring dataskandalen.

EU har givit Facebook två veckor på sig att svara på frågorna som uppstått gällande dataskandalen kring Cambridge Analytica. Det rapporterar AFP, som har tagit del av en kopia av brevet till bolaget. 

Tidigare under tisdagen sade EU-kommissionären för den digitala ekonomin, Mariya Gabriel att det är oacceptabelt att personlig data används för syften som inte korresponderar med grundläggande rättigheter. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST