Fotograf: Henrik Montgomery/TT

H&M bommar förväntningarna - aktien störtdyker

Aktien har nu tappat 50% på ett år.

H&M redovisade på morgonen en besvikelse till rapport där vinsten var något under förväntningarna men stigande varulager ses som oroande.

H&M redovisar ett rörelseresultat på 1.208 miljoner kronor för det första kvartalet (december-februari) i det brutna räkenskapsåret 2017/2018.

Analytikerna hade väntat sig ett rörelseresultat på i genomsnitt 1.260 miljoner kronor.

Bruttomarginalen blev 49,9 procent, jämfört med förväntade 49,8 procent.

H&M var nere 6% klckan 16.45

Det som analytikerna riktat blicken mot är varulagret, som såg en rejäl ökning på 8 procent under första kvartalet, justerat för valuta. Den krisande klädjättens lager var värt 34.959 miljoner kronor, enligt tisdagens kvartalsrapport. 

Dagens industris analytiker Anders Hägerstrands dom är benhård:

“Det är en katastrofsiffra”, säger han i Di TV.

Vid utgången av fjolårets fjärde kvartal uppgick varulagret till 16.695 miljoner kronor, upp 10 procent från motsvarande period året innan.

Resultatutvecklingen i kvartalet påverkades negativt av svag försäljningsutveckling samt
högre prisnedsättningar, uppger bolaget i rapporten.

”Modebranschens snabba förändring fortsätter. Som tidigare kommunicerats har starten på året varit tuff. 2018 är ett omställningsår för H&M-gruppen då vi accelererar vårt förändringsarbete för att kunna ta tillvara på de möjligheter som den snabba digitaliseringen skapar", kommenterar vd Karl-Johan Persson i rapporten och fortsätter:

"Den svaga försäljningen i det fjärde kvartalet, som delvis orsakades av obalanser i sortimentet för H&M-varumärket, gav ett stort reabehov under det första kvartalet. Den höga reanivån i kombination med ovanligt kallt vinterväder fick en negativ inverkan på försäljningen av vårvarorna." 

Att lagren nu ökar och marginalerna minskar kan tvinga H&M att fortsätta rea ut sina kläder i fortsättningen.

Bara i år har H&M aktien rasat över 20 procent och det ser ut som att utmaningarna fortsätter för bolaget.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.