Experten: Så hackar du algoritmen och gör din Linkedin-profil glödhet

Linkedin-experten Andreas Persson delar med sig av unika knep som optimerar din profil. 

Hur skapar man rena rama rockstjärnestatusen på Linkedin och ger en galen boost åt karriären?

En av de främsta metoderna för det går ut på att integrera relevanta nyckelord i profilen och därigenom göra sig sökbar.

Det hävdar Andreas Persson som var heltidsmusiker fram tills 25 för att därefter läsa till personalvetare och arbeta med HR-frågor åt alltifrån Google i Paris och snabbväxaren Netlight till Linkedin.

Men oavsett var han har jobbat har Linkedin alltid varit hans främsta verktyg.

Som den Linkedin-expert Andreas Persson är tycker han att det främsta generalfelet är att antingen skriva för lite om sig själv eller alldeles för mycket i stället för 3-4 väl valda inledande meningar.

Ett hett tips är i stället att fokusera på dina nyckelkompetenser och se till att dessa lyser igenom.

”Inledningen ska fungera som en berättelse om dig själv och innehålla relevanta nyckelord. Sträva efter ett gyllene snitt av att vara personlig, professionell och kreativ. Det engagerar läsare.”

Han anser också att den metoden bör användas då man anger tidigare jobberfarenheter.

Förutom det och faktorer som att uppge andra erfarenheter vid sidan av yrkeslivet som att exempelvis man har skrivit en bok eller fått olika utmärkelser finns flera finurliga metoder för att ”hacka algoritmen” och få den att jobba åt dig.

Ett exempel rör yrkestitlar.

Det vill säga i stället för att skriva att man är en it-guru bör man ange en mer exakt titel som exempelvis software developer.

”Det gör att man blir sammankopplad med LinkedIns globala databas av yrkestitlar och får mer relevanta jobbförslag.”

Andreas Perssons väg till att bli HR- och LinkedIn-expert började med en inneboende nyfikenhet att utforska världen utanför musiken, att komplettera med fler perspektiv.

Då han började läsa till personalvetare fick han ett jobb på ett it-rekryteringsbolag 2007.
Han startade sitt Linkedin-konto i samma veva.

”På den tiden var det så gott som nytt med Linkedin. Det hade väl möjligen börjat användas lite inom it-branschen.”

Sedan dess har Linkedin gått som en röd tråd genom karriären både när han själva ska leta jobb, men också när han letar personal åt Netlight Conuslting där han idag arbetar.

Ett ytterligare sätt att ”hacka algoritmerna” är att byta region i profilen utefter vart man letar.

”Rekryterare söker alltid på location och genom den metoden blir du synlig i stället för osynlig i regionen.”

Ett annat knep som många inte tänker på är att regelbundet ändra någon liten detalj i profilen.

Den metoden är effektiv eftersom många rekryterare filtrerar sökningar utifrån vilka profiler som senast har uppdaterats.

”Då vet rekryterarna att man vänder sig till en aktiv profil.”

Andra sätt som kanske inte riktigt handlar om att ”hacka algoritmen” rör att lägga in levande media i profilen samt få andra att skriva rekommendationer om dig genom att erbjuda samma sak åt dem.

Efter att Andreas Persson engagerat sig i globala studentorganisationen AIESEC fick han många internationella kontakter, däribland Google.

Det banade väg för att han efter avslutade studier flyttade till Paris för att arbeta med Googles rekrytering på EMEA-nivå.

Då han stod i valet och kvalet mellan att stanna eller flytta till Dublin för Googles räkning blev det ingetdera, utan han återvände hem för att tillbringa 4,5 år på det snabbväxande it-konsultbolaget Netlight.

På den tiden hade bolaget inte hunnit utses till Årets Superföretag flera år på raken, utan var relativt okänt med 120-130 anställda och kontor i Stockholm som Oslo.

Då han är nyfiken till sin natur tog han till slut tjänstledigt från Netlight för att resa runt världen genom att försörja sig som musiker.

Det hann dock bara gå en dag innan Linkedin hörde av sig om ett jobb som nordisk rådgivare och konsult med uppgift att vägleda de nordiska kunderna.

På den tiden hade Linkedin 400 miljoner registrerade medlemmar, men idag är bolaget uppe i cirka en halv miljard och växer med cirka 2 medlemmar per sekund, enligt Andreas Persson.

Han menar att all den data som Linkedin har samlat in under årens lopp ger bolaget en särställning i det att enkelt kan göra körningar på alltifrån hur den globala kompetensförsörjningen förflyttar sig geografiskt från ett år till ett annat till hur många som arbetar inom it-branschen i ett visst land. Och även ned på väldigt detaljerade nivåer som exempelvis hur många Javascript-utvecklare det finns i Paris.

”Tillgången till all data gör det oerhört svårt för andra bolag att slå ut Linkedin.”

Parallellt med Linkedins snabba utveckling har Netlight vuxit till 1 000 anställda och Andreas Persson återvände till Netlight 2016 som talent manager.

Då som nu är hans främsta verktyg Linkedin och han brukar också hålla seminarier och annat om verktyget.

Då jag skämtar lite om att jag brukar få bassningar för hur illa skött mitt Linkedin-konto är menar Andreas Persson att en väl utformad presentation kan vara det som gör skillnaden mellan en boost i karriären eller att den står still.

Han hjälpte bland annat en person att över en natt gå från att inte få några erbjudanden alls till tre redan nästa dag.

”Tumregeln är det brukar räcka med att ägna några timmar åt att skapa en bra Linkedin-profil för att ge en quick-fix åt karriären.”

Så boostar du din profil på Linkedin:

 • Inled med en story om dig själv och väv in relevanta nyckelord för att bli enkelt sökbar hos rekryterare. Tänk på att storyn ska vara personlig, men också signalera din yrkesskicklighet.
 • Skriv på engelska.
 • Välj ut max 3-5 jobberfarenheter och berättade detaljerat vad du gjorde – bombardera återigen med nyckelord.
 • Satsa på ett foto.
 • Börja inte nätverka förrän du har byggt en attraktiv profil för att inte riskera att skjuta dig själv i foten.
 • Använd den vanligaste förekommande titeln för ditt yrke om du vill bli hittad av rekryteraren.
 • Ändra location i profilen för att bli synlig hos rekryterarna i önskad region.
 • Ändra regelbundet några mindre detaljer i profilen för att rekryterarna ska hitta dig i sina sökningar över senast uppdaterade profiler.
 • Lägg in levande media i profilen.
 • Få andra att rekommendera dig genom att börja med att rekommendera dem.
 • Läs på om de bolag och tjänster du är intresserad av, och var sedan inte rädd för att ta en personlig kontakt för att pitcha in dig själv. Det kan vara en väl värd investering att skaffa ett “jobb-seeker”-konto på Linkedin om du är arbetssökande.
 • Studera jobbannonser noga och använd samma språkbruk som arbetsgivaren.
 • Har du vunnit några priser eller uträttat en stor bedrift? Var inte rädd för att skryta om det i Honors & Awards-sektionen.
 • Använd även nyckelord i ”Skills”-sektionen då många rekryterare gör sina sökningar via ”Skills”.

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST