Fotograf: Pexels, Danske Bank

Danske Bank till kunderna: Håll er borta från bitcoin helt och hållet

"Vi vill inte på något sätt stödja investeringsmiljön kring kryptovalutor”, skriver Danske Bank i ett uttalande där de förklarar att kryptohandel förbjuds på den egna plattformen.

I januari röt Nordens största bank, Nordea, ifrån mot kryptovalutor och förbjöd sina 31 000 anställda att handla med dem.

LÄS MER: Nordea förbjuder alla sina 31 000 anställda att handla med bitcoin

Nu har även Danske Bank, som är Danmarks största bank, tagit ställning mot kryptovalutor. Möjligheten att köpa finansiella instrument kopplade till priset på kryptovalutor ska tas bort på bankens plattform, skriver man på sin hemsida.

"Vi vill inte på något sätt stödja investeringsmiljön kring kryptovalutor”, skriver banken bland annat.

Vidare uppmanar de sina kunder att hålla sig borta från området helt och hållet:

"Sammantaget är vi negativa mot kryptovalutor, och vi rekommenderar starkt att våra kunder undviker att investera i kryptovalutor.”

Beslutet motiveras med att kryptovalutor skydd för investerare och konsumenter, att de är mycket volatila med en icke-transparent prisbildning och att bristen på regleringar har gjort att de används för kriminella ändamål, däribland utpressning.

"Som finansinstitut har vi en skyldighet att hjälpa till i kampen mot ekonomisk brottslighet och penningtvätt. Som det ser ut nu är kryptovalutor inte tillräckligt transparenta för att vi ska kunna uppfylla våra skyldigheter inom penningtvättslagarna”, skriver banken.

Kring andra teknologier har Danske Bank, som grundades 1871, visat en större nyfikenhet.

Bankens app Mobilepay, som kan liknas vid svenska Swish, introducerades 2013 och har lockat närmare 4 miljoner användare i Danmark. Dessutom finns en egen startup under bankens tak, Advanced Analytics, som använder AI och maskininlärinngsteknik för att analysera och lära sig om kundernas beteende.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST