ANNONS

Bli bättre på att knyta kontakter: Nätverksdrottningarna Carina och Marie ger handfasta tips

Många utnyttjar inte sitt nätverk eller upplever en nätverksstress, och är rädda för att missa en viktig kontakt. I veckans avsnitt av PåJobbet-podden ger Sunshinepoddens duo Carina Sunding och Marie Thorslund, från 4Good business network, ett antal handfasta tips på hur du blir bättre som nätverkare.

1. Gräv där du står

“Många tänker att man måste ut i nya miljöer, men oftast hittar man nya kontakter på arbetsplatsen. Jobbar du på ett relativt stort företag så har du sannolikt inte träffat alla anställda.”

2. Ät aldrig lunch ensam

“Oftast håller man sig till sitt gäng som man klickar med, men lek med tanken på att du börjar nätverka med anställda utanför din enhet. Då kanske du lättare kan hitta lösningar på operationella problem, du kan sköta ditt jobb smidigare och kanske sitter en potentiell medgrundare till ditt nästa projekt några bord bakom dig?”

3. Tänk ”vad kan jag bidra med” istället för ”vad får jag”?

“Istället för att tänka på vad du kan sälja till personerna i ditt nätverk, så tänk: vad kan jag bidra med, hur kan jag hjälpa till och samtidigt berika mitt nätverk? Lär dig att bli en matchmaker, om någon söker nya utmaningar så kan det säkert finnas någon du känner som söker just de kompetenserna.”

Så nätverkar du på bästa sätt om du är introvert som person:

1. Våga visa sin passion – bli ihågkommen

“Vem är du och vad älskar du att göra? Våga visa vad du brinner för så blir du lättare ihågkommen när du träffar nya människor.”

2. Var nyfiken på den andra

“Att bara prata om sig själv gör att den andre sällan håller koncentrationen uppe och därmed blir chansen att bli ihågkommen och någon man kontaktar väldigt liten. Ställ frågor och lyssna aktivt. Vågar du inte öppna upp dig själv så fråga mer om den andre.”

3. Våga bjuda upp – väck nyfikenheten

“Möter du en intressant person som du skulle vilja komma i kontakt med, kliv utanför din comfort zone och säg som det är. Säg att personen verkar intressant att komma i kontakt med och erbjud denne att ta en fika kommande vecka. Ibland är det inte svårare än så.”

Veckans avsnitt av PåJobbet besöks av duon Carina och Marie från Sunshinepodden. Duon diskuterar nätverkande och ger handfasta tips på hur du som ledare eller anställd ska tänka kring nätverkande – och hur du som introvert gör för att nätverka på bästa sätt.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST