Mäktigaste finansdirektören: ”Om man vill minska sitt klimatavtryck är börsen något man verkligen ska styra”

Biffen, Bilen och Bostaden, de som länge setts som våra största miljöbovar, har mindre klimatpåverkan än Börsen som står för hälften av klimatpåverkan från privatpersoner, konstaterar Liza Jonson, Swedbank Roburs vd i senaste avsnittet av Hållbarhetspodden.

Hon är vd för Sveriges största fondbolag och en av Sveriges allra tyngsta makthavare, med en andraplacering på listan över Sveriges mäktigaste direktörer när Veckans Affärer nyligen listade näringslivets mäktigaste kvinnor 2018.

"Nu är det dags att döda myten om motsatsen mellan avkastning och hållbara investeringar" konstaterar Liza Jonson, vd för, Swedbank Robur fonder, i dagens avsnitt av Hållbarhetspodden.

Efter att ha varit vd i ett drygt år anser hon att banken måste bli bättre på att berätta om att det inte längre bara handlar om ATT skapa ett värde, utan att det handlar om HUR man skapar det värdet.

Swedbank Robur har bevis för att hållbara investeringar är lönsamma i form av ökad avkastning och stadig tillväxt i sina fonder.

Frågan om vilket som är det bästa sättet att påverka företag för att bli hållbara har många svar och olika fondbolag gör olika bedömningar.

”Vi ska inte exkludera bolag utan vi ska inkludera rätt bolag. Men därmed inte sagt att vi inte exkluderar för det gör vi också”, säger Liza Jonson.

Hon berättar att Swedbank Robur jobbar nära de bolag de investerar i och att hon och kollegorna träffat 2000 bolag på ett år och att kommunikationen med dem inte sker via media utan via direktkontakt.

Flera fondbolag har de senaste åren jobbat aktivt med styrning av sina innehav för att de ska bli hållbara och fonderna även kunna hållbarhetsmärkas. Robur fonder var tidigast ute med hållbara fonder och bolaget har fortsatt att utveckla sina metoder för att säkerställa att innehaven är hållbara både ekonomiskt, socialt och miljömässigt.

Flera fonder är idag Svanenmärkta och efterfrågan på hållbara investeringar ökar stadigt.

"7 av 10 vill investera hållbart men endast 1 av 4 gör det på riktigt. Men om man vill minska sitt klimatavtryck är börsen verkligen något man ska styra" säger Liza Jonson.

Hon konstaterar att Biffen, Bilen och Bostaden, de som länge setts som våra största miljöbovar, har mindre klimatpåverkan än Börsen som står för hälften av klimatpåverkan från privatpersoner.

Lyssna på hela Jessica Cederberg Wodmars intervju med Swedbank Roburs Liza Jonson i Hållbarhetspodden:

 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar
  2. H&M-arvingen har i tysthet dumpat miljoner aktier i bolaget
  3. Träningsfantasten och hotelldrottningen som vet hur man vänder en krisande verksamhet till succé
  4. Här är Nordens 10 hetaste aktier att köpa just nu
  5. Jordskredsseger för AI i tävling mot toppjurister - löste komplicerad uppgift över 90 minuter snabbare
  1. Simon Blecher avslöjar: Så här ser min privata portfölj ut
  2. Kronan har fallit till lägsta nivån på nio år – nu befarar Nordea ytterligare nedgång
  3. Gardell cashade just ut 30 miljarder i Volvo – därför satsar han nu tungt på självkörande fordon
  4. H&M-arvingen har i tysthet dumpat miljoner aktier i bolaget
  5. Legendariska investeraren George Soros spekulation mot Norwegian slutade i katastrof: Förlorade 40% - på bara en dag

SENASTE MAGASINET: