Bröderna Marcus and Alexander Widegren har grundat Enkla.com Fotograf: Fotograf: Enkla.com

Deras dröm om superlåga räntor hotas av FI - "Möjligt att det krävs nytt tillstånd"

Enklas löfte om superräntor slog ned som en bomb – nu vaknar Finansinspektionen.

Förra veckans stora snackis hette Enkla.com: fintech-uppstickaren ska bjuda till fest med bolåneräntor långt under vad storbankerna kan mäkta med. Villkoren om Enklas 0,95% ränta på tre år är de samma för alla och riktas mot personer som vill göra byten av existerande bolån.

Bolaget fick in ansökningar motsvarandes 20 miljarder kronor bara under första dygnet, enligt Di Digital.

LÄS MER: Startupen utmanar storbankerna med superlåg bolåneränta

Men nu när hajpen börjat lägga sig ställs utmanaren inför en liten reality check i form av Finansinspektionen (FI).  

Enklas planer att vända upp och ner på svenska bolånemarknaden har alltså inte undgått FI, som nu genomför en undersökning av bolagets verksamhet, skriver Svenska Dagbladet. ”Enkla har tillstånd från oss som rör en mer begränsad verksamhet än den vi läser om i media. Då är det mycket möjligt att det krävs ett nytt tillstånd”, säger Malin Omberg, chef för konsumentskydd på FI.

Omberg medger att FI i dagsläget har ofullständig information kring Enkla, vilket har tvingat fram en dialog med bolaget.

Enklas vd Alexander Widegren sa förra veckan att bolaget vill låna ut 100 miljarder kronor de kommande 18 månaderna, med lansering strax efter påsk.

Så vad betyder FIs inblandning för Enklas planer?

I första hand kan Enkla komma att behöva ytterligare tillstånd för att bli en bolånemäklare av rang. Bolagsformen kommer att sätta spelreglerna för bland annat de kapitalkrav – mängden pengar ett bolag som utövar låneverksamhet måste ha i kassan – Enkla ställs inför. 

I dagsläget lyder Enkla under Lagen om verksamhet med bostadskrediter och undkommer därmed kapitalkraven.

Men enligt flera jurister Svenska Dagbladet pratat med kommer Enkla inte kunna låna ut 100 miljarder utan några som helst kapitalkrav.

Det kan sätta käppar i hjulet på bröderna Widegrens ränterevolution, eftersom FI sannolikt kommer ta minst ett par månader förrän beslut om nya tillstånd fattas - för att inte tala om de konsekvenser som ett sådant beslut skulle medföra för bolaget.

Enklas vd Alexander Widegren skriver till Breakit: "Vi kommer aktivt delta i en fortsatt diskussion med Finansinspektionen om hur vi och andra aktörer kan bidra till finansiell stabilitet, innovera och utveckla den svenska bolånemarknaden."

Tidigare har Enklas planer fått ett blandat bemötande från bankvärlden. I en analys skrev SEB  att Enkla kan ”betydande effekter” på marknaden och påverka både volymen och marginalen på de fyra storbankernas bolåneerbjudande. Däremot menar flera bankanalytiker som Di Digital pratat med att Enkla kan få svårt att leverera i verkligheten.

Hur som helst, spännande tider för fintech i Sverige.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST