Fotograf: Shim

Psykologen: Så bryter du ditt sociala medier-beroende

Allt fler har insett baksidan med social media där användandet har förvandlats till ett beroende. Hoa Ly är psykolog, entreprenör och språkrör för ”Time well spent Sweden”, en svensk systerorganisation till den världsomspännande rörelse som vet hur du ska ta tillbaka makten över mobilen.

För två år sedan hoppade den före detta Google-medarbetaren Tristan Harris av i protest mot företaget och grundade en rörelse kallad ”Time well spent” som fått mycket uppmärksamhet och ifrågasätter tiden vi spenderar på våra mobiler. Strax därefter blossade det upp en Facebook-diskussion från anställda på bolaget där kritiken var häftig mot deras like-knapp.

”Interna kritiker ansåg att Facebook medvetet hade utnyttjat en svaghet i människans psykologi”, säger Hoa Ly, psykolog och entreprenör bakom Shim som utvecklat en app för att öka ditt psykiska välbefinnande.

”Jag är själv verkligen en teknikoptimist och det handlar inte om att gå tillbaka till en analog värld. Men det känns som vi har missat diskussionen om teknikens baksidor.”

Men vad är det som gör att till exempel Facebook är ett så starkt ”socialt socker”.

”Den här typen av sociala media-appar är väldigt optimerade för att trigga hjärnans kortsiktiga belöningssystem. Det tar helt över vår uppmärksamhet, vår hjärna är designad för att hellre tänka kortsiktigt än långsiktigt när det gäller belöningar. Som när vi till exempel hellre väljer godis än mat.”

”Samtidigt bygger den här typen av appar på behovet av utbyte av social information, vilket särskiljer människan som varelse. Vi vill hela tiden veta vad som händer i vår grupp.”

Så hur ska jag förhålla mig till sociala media så att det inte slukar för mycket av min tid?

”Vi inom tech-branschen måste våga debattera de här frågorna och samtidigt designa fler tjänster som är mer i linje med människors värderingar.”

Konkret har Hoa Ly också tips på hur du bryter ditt beteende.

”Sätt upp trösklar för dig själv, stoppa till exempel alla dina appar i mappar som du först måste öppna för att nå. Och radera till exempel Facebook-appen och surfa istället dit via webbläsaren när du verkligen behöver. Tänk ungefär som med godis, det är lättare att äta om du redan har det hemma istället för att tvingas springa ned till butiken när du blir sugen!”

Lyssna till hela samtalet med Hoa Ly i lunchpodden ”Min bästa idé”. Där får du också fler konkreta tips på hur du bryter ditt sociala media-beroende och varför du ska ladda din telefon utanför sovrummet.

Följ Ulf Skarins dagliga luncher på Instagram med personerna vars idéer bygger det nya näringslivet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST