Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, och Johanna Kull, sparekonom på Avanza. Fotograf: Nordnet, Twitter

Experterna: Så skyddar du din portfölj vid ett handelskrig

USA och Kina höjer tonläget i vad som kan eskalera till ett regelrätt handelskrig. Här är sparekonomernas och chefsstrategens bästa tips på hur du ska tänka kring dina placeringar.

USA:s president Donald Trump gör vad han kan för att leva upp till sina vallöften om ”America First”. Hans utspel om tullar om minst 50 miljarder dollar på kinesiska varor har följts av motåtgärder från kinesiskt håll.

Oron för ett regelrätt handelskrig har satt skräck i världens börser, med början under torsdagens USA-handel och fortsättning under fredagens handel i Asien.

LÄS MER: Trump trappar upp hot om handelskrig – Kina svarar

Nu, om inte förr är det hög tid att se över risknivån i ditt sparande, menar Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

”Du måste se till att du har en risknivå i ditt sparande som du känner dig bekväm med. En kombination av en stark börs och låg ränta har gjort att många har en stor andel aktier i sitt sparande. Nu om inte förr måste du ha en riskprofil som du kan hantera om börsen viker nedåt.”

Än så länge, innan det blir tydligt vad situationen kommer att leda till, är det svårt att peka på vilka sektorer eller aktier som kommer att drabbas men han höjer ett varningens finger för småbolagslistorna.

”Dagssvängningar är svåra att göra något åt. Idag, i högra utsträckning än tidigare, drabbar de ofta över hela linjen. Inte ens läkemedel kan sägas vara en säker hamn längre. Men för småbolagen, där det varit ganska mycket handel på sista tiden, är risken för större svängningar betydligt högre. Där riskerar också volymerna att falla snabbt eftersom privatpersonernas intresse försvinner fort när det börjar svaja.”

Även Johanna Kull, sparekonom på Avanza, rekommenderar en översyn av portföljen.

”Nu har ju konjunkturkänsliga bolag och exportbolagen gått väldigt bra på börsen, så det är rimligt att de fått en större vikt i din portfölj än vad de hade för ett år sedan. Det kan vara bra att se över och stresstesta sin ekonomi. Hur skulle jag sova om natten om portföljens värde gick ned 20 procent?”

Vad rekommenderar du istället för aktier i nuläget?

”Det är svårt att hitta något alternativ till börsen idag men det jag skulle rekommenderar är fonder med företagsobligationer som placerar till rörlig ränta. Det är inte läge att ta några ränterisker idag när räntorna är på väg upp, särskilt i USA.”

Än så länge har EU undantagits från de amerikanska tullarna och Johanna Kull menar att europeiska bolag kan ha en fördel kortsiktigt.

”Men långsiktigt gynnas bolag av frihandel”, lägger hon till.

Michael Livijn, chefsstrateg på Nordea, rekommenderar alla att ta ett kliv tillbaka. Han ser reaktionerna på börserna till följd av upptrappningen i USA och Kina som överdrivna. Inte heller ser han några stora risker för att bolagsvinsterna globalt är på väg att implodera.

”Förra året var tillväxten för de globala bolagsvinsterna fantastisk. Det finns inget i prognoserna idag som indikerar på att det kommer någon kalldusch, tvärtom. Vinsttillväxten för innevarande år väntas bli tvåsiffrig. Då ska det mycket till om aktiemarknaden falla.”

För egen del sitter Nordea still i båten.

”Vi gör inget i nuläget åt vår aktieexponering där vi legat överviktade sedan september 2016. Jag skulle inte rusa åstad och göra något överilat.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST