Fotograf: Richard Drew/AP, AP

Twitters grundare: Bitcoin tar över världen och ersätter alla andra valutor

Världen kommer att få en enda valuta och rent personligen tror jag att det blir Bitcoin. Det hävdar Twitter-medgrundaren tillika Square-vd:n Jack Dorsey. Han får dock – och kanske inte helt oväntat – en hel del mothugg.

”Världen kommer slutligen att få en valuta, internet kommer att få en valuta. Jag tror rent personligen att det blir bitcoin."

Det säger Jack Dorsey, grundaren av Twitter tillika betalappen Squares vd, i en intervju med brittiska The Times.

Han räknar med att det tar max 10 år innan världen har en enda valuta, men att det även kan gå betydligt fortare.

Med tanke på att de amerikanska myndigheterna i dagsläget inte ens ser bitcoin som en valuta är uttalandet kontroversiellt.

Fortune rapporterar att Jack Dorsey har gjort sin röst alltmer hörd i kryptovaluta-cirklar under de senaste månaderna.

Dels genom att han som vd för bolaget Square låter användarna köpa och sälja bitcoin via Square-appen, dels för att han nyligen har investerat i blockchain-bolaget Lightning Labs.

Det är många som säger emot Jack Dorsey i frågan. Investmentbanken JP Morgans vd Jamie Dimon ser visserligen blockchain-tekniken som lovande, men anser att bitcoin är en bubbla.

Affärsmannen Mark Cuban är inte heller inne på Jack Dorseys linje, utan betraktar bland annat bitcoin som något man kan lagra i en ”butik” och hoppas att det ökar i värde.

I värsta fall får Bitcoin bara samlarvärde, enligt Mark Cuban.

Wall Streets-guldkalv Goldman Sachs för visserligen argumentet att digitala valutor är här för att stanna, men att det är högst osannolikt att det blir just bitcoin.

”Till slut så tror jag att nya kryptovalutor kommer att växa fram men självklart så kommer tiden att få utvisa det”, sade Goldman Sachs chef för Global Investment Research – Steve Strongin – i februari, enligt Fortune.

Men om Jack Dorsey verkligen ändå får rätt kan bland annat Winklevoss-tvillingarna – Cameron och Tyler – skatta sig lyckliga med tanke på att den amerikanska tv-kanalen CNBC redan så sent som början av januari korade tvillingarna till världens första Bitcoin-miljardärer.

Det har varit rena rama jojo-utvecklingen för kryptovalutan bitcoin under en längre period där kursen har legat som högst på strax under 20 000 dollar till att numera ligga på strax under hälften av det. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST