Fotograf: Deutsche Bank

Banktoppen: Bankkonton kan försvinna redan inom 5 år

Banksektorn är redan mogen för disruption. Det hävdar en av toppcheferna vid Deutsche Bank, Marcus Schenk, efter en resa till Kina. Han räknar med att det bara kan dröja fem år innan bankkonton är ett minne blott.

Marcus Schenk är vice vd för corporate-delen samt investment banking på Deutsche Bank och hans argument bygger på att i takt med att det blir allt vanligare med digitala plånböcker för kryptovalutor blir behovet av en tredje part som en bank allt mindre.

Det framgick i samband med att banhöjdaren talade vid Bloomberg European Capital Markets, enligt Business Insider.

Insikten kommer efter att en resa till Kina nyligen öppnade upp hans ögon för att banksektorn redan är redo för disruption på grund av det stora inflödet av ny teknik.

Han gav bland annat en anekdot om när han besökte att bolag som tillverkade datorchip som används för att gräva efter bitcoin eller andra sorters blockchain-valutor.

”Det finns en teori att vid någon tidpunkt om 5, 10, 15 eller 20 år – vem vet – så kommer bankkonton att försvinna och ersätta", sade han under forumet.

”Det skulle bli en game changer för vad vi sysslar med.”

Business Insider rapporterar att användningen av digitala plånböcker för bitcoin och andra kryptovalutor redan är utbredd, och att det mesta pekar på att spridningen av dessa kommer att öka I allt snabbare takt framöver.

Marcus Schenck konstaterar att utvecklingen har lett till att det "nya är det normala" inom bankvärlden i det i att merparten av bankens aktiviteter går mot elektronisk interaktion med kunden.

Det leder i sin tur att få eller inga människor behöver vara inblandade för att genomföra affären.

Han ser också en tydlig trend kopplad till den utvecklingen där bankerna i allt högre utsträckning kommer att drifta teknologiska framsteg inom finanssektorn.

Den trenden förändrar också vilka kompetenskrav som kommer att ställas på bankpersonal som vill ligga i framkant framöver.

”Jag tror inte att vi befinner oss långtifrån att säga att vem som än vill jobba på en bank så behöver man både kunna prata engelska och koda.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST