Fotograf: Anders Wiklund/TT

FI täpper till kryphål för nya superbilliga bolån

Fintech-startupen Enkla har gått ut i en storoffensiv mot bankerna genom att erbjuda en treårig bunden bolåneränta på 0,95 procent och dessutom utan krav på amortering. Nu står det klart att FI täpper till kryphålet som gjorde lånen amorteringsfria.

”Vi får in en miljard i timmen i ansökningar”.

Det hävdade Enklas vd och grundare Alexander Widegren under måndagen till Breakit efter att fintech-startupen gått ut i storoffensiv mot bankerna på söndagen genom att erbjuda en treårig bunden bolåneränta på 0,95 procent.

Enkla är ett bostadskreditinstitut och inte en bank och omfattas därmed inte av de nya amorteringskraven som gäller från den 1 mars. Dessa säger att den som lånar mer än 4,5 gånger sin årliga bruttoinkomst måste amortera av minst 1 procent på lånet per år.

Finansinspektionen, FI, gjorde tidigare i veckan klart att man skulle ta tag i frågan och täppa igen kryphålet.

LÄS MER: Startupen utmanar storbankerna med superlåg bolåneränta

”Vi tycker att det är problematiskt. Därför pågår ett arbete med att förändra detta”, sade Finansinspektionens jurist, David Lothigius, till Svenska Dagbladet.

Och nu kan alltså nyhetsbrevet Fond & Bank rapportera om att det inte var några tomma ord från FI.

Malin Omberg, verksamhetsområdeschef för konsumentskydd på FI, uppger att från och med nästa vår så kommer bostadskreditinstituten att omfattas av samma amorteringskrav på bolån som banker och kreditföretag.

Hon uppger också att inspektionen följer frågan särskilt noga mot bakgrund av de uppgifter i media som har förekommit om Enklas planer på att låna ut 100 miljarder kronor samt att FI just nu för en dialog med Enkla om vad man planerar att göra i framtiden.

På frågan från Fond & Bank om varför de skärpta amorteringskraven inte redan omfattar just bostadskreditinstitut svarar Malin Omberg att:

”Den typen av företag fanns knappt inte då det ursprungliga amorteringskravet utarbetades.”

Hon uppger också att lagen om verksamhet med bostadskrediter är relativt ny med tanke på att den trädde i kraft så sent som den 1 januari 2017.

Malin Omberg gjorde också klart att även om det dröjer till nästa vår så omfattas bostadskreditinstituten redan av lagens krav på att tillämpa en ”sund amorteringskultur och motverka alltför hög skuldsättning hos hushållen.”

Malin Omberg gav även en riktig pekpinne till Enkla och bolag som skulle kunna tänkas göra något liknande.

”Vi förutsätter att de tar till sig av den befintliga lagen.”

Hon påtalade också att det skulle kunna snedvrida konkurrensen om bostadskreditinstituten inte aktivt tar hänsyn till just en ”sund amorteringskultur och skuldsättning”, men har inga indikationer på att de inte tar lagen på allvar, enligt Fond & Bank.

Hon sticker däremot inte under stol med att FI följer frågan extra noga i och med den senaste händelsen kring Enkla.

Malin Omberg indikerar också att hon är något förvånad över agerandet från Enkla då den affärsmodell FI tog ställning till i höstas utgick från att verksamheten skulle vara betydligt mer begränsad.

Fond & Bank rapporterar också att FI ber att få återkomma i frågan om man ska kräva en ny ansökan från Enkla eller ej.

LÄS ÄVEN: Miljardrusning till superbilliga bolånen första dagen – och fler bolag gör sig redo


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST