Fotograf: Facebook

Hon gjorde topphemligt detektivarbete i rysk trollfabrik – nu varnar hon för Putins propaganda i svenska valrörelsen

Under två månader 2015 fick den ryska frilansjournalisten Lyudmila Savchuk en unik inblick i trollfabriken Internet Research i S:t Petersburg. 

I en stor grå byggnad norr om centrala S:t Petersburg jobbar tusentals unga personer dygnet runt med att producera ”fake news”. En av dem var tvåbarnsmamman och frilansjournalisten Lyudmila Savchuk.

Men hon var inte ett ”troll” själv.

Efter att under lång tid ha deltagit i olika aktiviströrelser, framförallt på miljöområdet, hade Lyudmila Savchuk börjat intressera sig för pro-ryska bloggare och kommentatorer på nätet.

När en av hennes tidigare kollegor på tidningen ”My District” frågade henne om hon ville arbeta med henne i ett hemligt projekt på trollfabriken såg hon chansen att ta reda på vad som egentligen pågick bakom de låsta dörrarna till Internet Research i S:t Petersburg.  

Under två månaders tid samlade hon information och studerade hur arbetet på trollfabriken fungerade, information som hon sedan delat mig sig av till omvärlden.

Varför tog du jobbet på trollfabriken?

”Det var min chans att tränga ned i den mest basala nivån av Kremlin-propaganda och få se hur trollen arbetade. Jag ville också ta reda på hur jag och mina aktivistkamrater kunde bekämpa den här verksamheten.”

Berätta om din första dag på Internet Research?

”Jag kom och fick se människor skapa falska konton, falska personer, välja kön, namn och medborgarskap. Vissa konton skapades av ett helt team av troll, det var konton som var väldigt viktiga för att sprida Putins budskap.”

”Under min första dag på jobbet fick jag lära mig att trollen var förbjudna att skriva om problem i Ryssland, men skyldiga att skriva om problem i andra länder och överdriva dem. Trollen var tvungna att skapa icke existerande fakta och händelser och ändra nyheter så att de spred hat mot amerikaner, européer och ukrainare. Jag såg många som jobbade både dag och natt på fabriken.”

Hur såg en vanlig dag på jobbet ut?

”När ett troll kom till jobbet, fick hen i uppdrag att antingen skriva något eller göra en muntlig kommentar någonstans. Hen fick reda på exakt hur många kommentarer, inlägg eller bilder som skulle produceras, allt under total kontroll av respektive chef.”

”Det fanns CCTV-kameror överallt. Trollen visste vilka teman som skulle beröras just den dagen, exempelvis USA, EU, Ukraina, framgångarna för Ryssland, inte minst militärt, eller motståndet mot Ryssland och Putin.”

”Trollen skulle skapa en negativ syn på invånare i andra länder. Samtidigt som de skulle måla en bild av att allt var bra i Ryssland skulle de beskriva andra länder som att de var på randen till kollaps eller krig. Tonen skulle vara personlig.”

Skapade du en fiktiv person att agera under?

”Jag fick ingå i ett team som jobbade under karaktären ”Cantadora”. Det var en magisk kvinna som förutspådde en snabb förstörelse av Ukraina och USA och levererade profetior. Jag gavs också ett konto som skulle tillhöra en ukrainsk medborgare bosatt i Kiev. Självklart fanns inte dessa personer på riktigt. Jag insåg hur lätt falska konton skapas i sociala media.”

Hur mycket tjänade du per månad?

”Månadslönen för ett troll ligger på cirka 40 000 tusen rubel och uppåt. För unga personer är det en mycket bra lön, lärare och läkare tjänar mindre i Ryssland. En pensionär får mellan 10 000 och 15 000 per månad.”

I vilka situationer kände du obehag?

”Jag var i trollfabriken för att undersöka och jag visste att varje minut var viktig. Samtidigt var det läskigt för mig att samla dokument och information under övervakning, inte minst från alla kameror. Det är också väldigt farligt att opponera sig mot Putin-regimen.”

Vad hände efter att du fått sparken?

”Jag såg till att en del av det material jag samlat in publicerades, men trollen visste direkt att det var jag som låg bakom.”

Vad har hänt sedan dess?

”Rysk massmedia och trollen på nätet började kränka mig. Jag hotades och upplystes om att jag nu var i fara. Jag visste att de kunde döda mig, men jag fortsatte min research. Samtidigt svartmålas jag som troll även i utländsk media, media som jag lämnat information till som en expert. Det är nästan det värsta. Därför har jag nästan slutat att låta mig intervjuas.”

Vad jobbar du med idag?

”Idag är jag en expert på rysk propaganda och fortsätter att jobba, studera och motarbeta propaganda och disinformation i Ryssland. Jag föreläser om media och propaganda, konsultar journalister, politiker och experter och skriver en bok om propaganda i Ryssland och dess påverkan på val i USA.”

”Jag driver också ett stort ryskt projekt som syftar till att mäta kvaliteten i media. Vi granskar objektiviteten och lagligheten i medias täckning av presidentskapet i Ryssland och propaganda med teman som USA, EU, Ukraina, val och så vidare. Resultaten kommer att presenteras på internationell nivå i mars/april i år.” 

Hur stor risk är det för rysk propagande i den svenska valrörelsen, anser du?

”Jag anser att Sverige ska övervaka alla försök att påverka valet. Jag ser att Putins propaganda får effekt på människor som bor i Sverige. Jag möter människor som är ofattbart förälskade i Putin på svenska sidor på Facebook, särskilt i den stängda communityn av rysktalande svenskar.”

Varför bestämde du dig för att gå ut med ditt namn publikt?

”Problemet med propaganda och disinformation i media är ett stort problem i Ryssland och resten av världen och för att adressera det på riktigt ville jag inte gömma mitt ansikte.”

Är du aldrig rädd?

”Jag är rädd varje dag. Jag är rädd för att gå in i min port, rädd för att gå på gatan. Och jag lider oerhört när det skrivs osanningar om mig i media. Men mest av allt är jag rädd för att jag inte kommer att kunna ändra situationen i mitt land till det bättre.”

Har du aldrig funderat på att flytta från Ryssland?

”Det är klart att när jag ibland konstaterar att ingen i Ryssland behöver mig, att jag kan bli slagen eller dödad för det gör, att rysk media och troll slänger skit på mig och att min familj lever povert trots stora försök från min sida att få det bättre. Men jag vill bara flytta till ett land där jag kan vara användbar som en expert och där jag kan arbeta med människor som gör riktiga insatser för att bekämpa propaganda.”

Hur ser du på din framtid?

”Jag vet inte. Jag är väldigt orolig nu och jag vet inte vad jag ska förvänta mig. Jag känner mig inte trygg. Jag är inte särskilt lycklig.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST