Bröderna Marcus and Alexander Widegren har grundat Enkla.com Fotograf: Enkla.com

Miljardrusning till superbilliga bolånen första dagen – och fler bolag gör sig redo

Med sina billiga bolån lockade Enkla bolånekunder värda 20 miljarder kronor – under första dygnet. För storbankerna väntar snart ännu mer konkurrens, då fler svenska startupbolag satsar på digitala bolån.

Sverige har några av Europas mest lönsamma banker. Förra året gjorde de fyra storbankerna, Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken en sammanlagd vinst på över 100 miljarder kronor.

Bolånen har på senare år seglat upp som en riktig kassako. Totalt har svenskarna över 3 000 miljarder kronor i bolån. Bankernas marginaler på bolånen har samtidigt nått rekordnivåer, vilket fått Finansinspektionen att reagera.

Men nu kan marknaden vara på väg att förändras till det bättre för bolånekunderna.

Under måndagen lanserade Enkla, under buller och bång, sitt nya bolån som erbjuder en ränta på 0,95 procent för ett bundet treårslån. Det är avsevärt lägre än storbankernas erbjudanden.

LÄS MER: Startupen utmanar storbankerna med superlåg bolåneränta

Genomslaget blev inte helt oväntat enormt.

”Vi har fått in intresseanmälningar från 8200 kunder under första dygnet. Det motsvarar bolån på cirka 20 miljarder kronor”, uppger Enklas vd Alexander Widegren till Di Digital.

Enkla har tidigare uppgett att deras mål är att inom 18 månader förvalta 100 miljarder av svenskarnas bolånekronor. Det ser alltså inte ut som att bristande kundintresse kommer att hindra bolaget från att nå det målet.

För kunderna må det vara goda nyheter att konkurrensen ökar på bolånemarknaden, men bankerna har anledning att följa utvecklingen noggrant.

I en analys skrev SEB  att Enkla kan ”betydande effekter” på marknaden och påverka både volymen och marginalen på de fyra storbankernas bolåneerbjudande.

Enkla är dock inte det enda enda startupbolaget som bankerna behöver ha koll på. Åtminstone två andra svenska bolån har i smyg lanserat bolån enligt samma modell:

Lägre räntor och en helt digitaliserad process som rundar bankerna. Medan banksektorn finansierar sina bolån med säkerställda obligationer, har de digitala utmanarna satt upp dedikerade fonder för bolån i vilka pensionsbolag och försäkringsjättar kan investera direkt.

I Nederländerna har den här modellen kommit längre än i Sverige. Där har uppstickarna tagit omkring 10 procent av bolånemarknaden och en betydligt större del av nyutlåningen. I en svensk kontext skulle en tioprocentig andel innebära att bankerna stängdes ute från en en marknad värd omkring 300 miljarder kronor.

Här är ytterligare två svenska bolag som satsar på digitala bolån:

Stabelo

Grundades: 2016

Tremånadersränta: 1,29%

Grundades 2016 av en tidigare toppchef på SEB och en före detta hedgefond-partner. Stabelo samarbetar med, och delägs av, nätmäklaren Avanza för att skaffa kunder. Bolaget har ännu inte lanserat, men mottog ändå på kort tid över 25 000 intresseanmälningar. Enligt uppgifter i media har Stabelo redan förmedlat bolån för uppemot 10 miljarder kronor.

Hypoteket

Grundades: 2013

Rörlig ränta: 1,28%

Hypoteket förvaltar enligt egen utsago redan åtskilliga miljarder. Bolaget delägs av mediejätten Schibsted, som dessutom äger Aftonbladet. Till sitt förfogande vid lanseringen har alltså Hypoteket en av Sveriges största trafikmotorer för att locka kunder.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST