ANNONS

Lyckas med din trading: Så använder du marknadens volatilitet till din fördel

Hög volatilitet kan oroa alla investerare – men med rätt kunskap kan volatiliteten bli till en fördel.

Hur skall man egentligen betrakta volatilitet? 

Grundmönstret är att marknaden rör sig från perioder av hög till låg volatilitet, och sedan tillbaka upp igen. Snabba spurtar upp och ner följs av perioder som är förhållandevis lugna. Dessa lugna perioder kan ge möjligheten att planera inför nästa storms stora prisändringar.

VIX Index, som publiceras av CBOE, är kanske det mest populära måttet på volatilitet, men det finns även andra sätt att mäta volatiliteten. Bollinger-band kan vara ett bra sätt att se volatilitet grafiskt. Bollinger-band är två standardavvikelser från ett rullande 20-perioders genomsnittspris. Man kan förvänta sig att priset ligger inom banden kanske 95 procent av tiden. När priset går utanför Bollinger-området (över eller under), så är ovanliga prisändringar på gång.

LCG:s verktyg hjälper dig att förstå volatilitet och andra tekniska indikatorer online.

Wall Street - 4hr Candlestick chart

 

Marknaden uppvisar vanligen huvudsakligen låg volatilitet, med kortare perioder av hög volatilitet. Således kan en arbetshypotes vara att anta låg volatilitet, men förbereda sig för hög volatilitet.

Hur kan man använda sig av volatilitet?

Volatilitet kan användas till investerarens fördel. Grundläggande är att denne tror på sitt eget sätt att handla. Med det som utgångspunkt, är det viktigt att alltid förstå var i "volatilitetscykeln" varje ”trade” ligger.

Det finns två tendenser man ofta ser bland investerare. 

1. Handla under låg volatilitet, och vänta

De här investerarna intar sina positioner under lugnet före stormen. De letar upp trendkonsolidering och prisområden inför en förväntad utbrytning. Vanligen undviker sådana investerare att stänga positioner för små vinster eller förluster när volatiliteten är låg, vilket kräver tålamod och is i magen. När volatiliteten tar fart, försöker de sälja kvickt om det brakar åt fel håll – alternativt håller de sig koncentrerat lugna om det sticker iväg åt rätt håll.

2. Vänta på hög volatilitet och kliv ombord 

Den här typen av investerare väntar på rekordlåga värden i nedgående trender, eller nya toppar i uppåttrender. De tar sådana rekordlåga värden eller toppar som bevis för att volatiliteten ökar. 

Den vanliga trenden är att volatiliteten sedan ökar, och den här typen av investerare vill handla under hög volatilitet. Deras antagande är att den höga volatiliteten kommer att fortsätta.

I bägge fallen lägger man in varierande volatilitet som en grundsten för handlingsstrategin.

Utvecklas som investerare: Lär dig allt om CFD-handel

Så hittar du dagliga investerings-möjligheter – med hjälp av experternas tekniska analys 

 

Handla i utbrott eller rekyler? Här är proffsens enkla men smarta strategi

 

Bli en framgångsrik trader: Så sätter du upp rätt vinstmål

 

Upptäck marknadens vändningar: Så använder du japanska candlesticks

 

Misstaget som skiljer amatörerna från tradingproffsen: Undvik att jaga marknaden

 

Gå in på LCG:s hemsida för att lära dig mer!

CFD-handel innebär hög risk för ditt kapital och kan medföra förluster som är större än din första insättning. De är inte lämpliga för alla, så se till att du fullt förstår riskerna. Om du tror att det kan vara nödvändigt eller lämpligt, så bör du söka oberoende finansiell rådgivning.
London Capital Group Limited är auktoriserad av och står under tillsyn av Financial Conduct Authority (“FCA”) med registreringsnumret 182110. London Capital Group (Cyprus) Limited är auktoriserad av och står under tillsyn av Cyprus Securities and Exchange Commission med registreringsnumret 341/17.

Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.