Supertalangen som bossar över talangfabrik i Asien: "Här är folk vana att bli tillsagda"

I veckans avsnitt av Big in Asia möter vi Joakim Ström, Asienchef på Universum.

En av Veckans Affärers supertalanger Joakim Ströms inledde sin relation till Asien  redan som 14-åring när hans far fick jobb i Singapore. I dag är han Asienchef för talangfabriken Universum som hjälper företag att bli attraktivare arbetsgivare genom att förstärka deras employer brand. Banan som företagare började redan på Handels i Göteborg där han satt med i ledningsgruppen på Handels Consulting.

"Jag och en kollega lyckades att sälja in ett uppdrag till Volvo som då var bolagets största projekt någonsin. Projektet, som Joakim fick vara med och projektleda, omfattade en utförlig nulägesanalys av Östeuropa."

Joakim och hans kollega, som båda jobbade på Handels Consulting, startade sitt egna managementkonsult-bolag i samband med att de skulle skriva sin master-uppsats. Bolaget hette Auctus Consulting och de fick snabbt ett välbetalt konsultuppdrag genom kontakter på Volvo.

BIG IN ASIA

Big in Asia är en podcast med intervjuer av Simon Hansen. Han reser runt och möter svenskar som gör karriär i Asien – som entreprenörer eller i högre befattningar på spännande företag.

"Vi fick plugga på kvällarna och jobba med konsultuppdraget på dagarna, ofta blev det jobb inpå småtimmarna".

Efter två lärorika år med Auctus Consulting, fick Joakim en vd-trainee tjänst på Universum. Syftet med rollen var att skugga vd:n under ett år för att sen kunna axla en ledarroll i bolaget.

I dag jobbar Joakim som Asienchef och hjälper deras kunder att bygga starka arbetsgivarvarumärken. Joakim hävdar att många bolag inte har speciellt bra koll kring hur de uppfattas som arbetsgivare samt var de har sina främsta utmaningar.

"Drömscenariot för Universum är att jobba med bolag som har insett att de har alvarliga utmaningar kring att hitta, attrahera eller engagera rätt talang."

En av de mest attraktiva målgrupperna i Asien är drivna, utåtriktade och kreativa talanger. Problemet är att den typen av talanger är sällsynta och svåra att hitta.

"Här är folk vana att bli tillsagda om vad man ska tycka och hur man ska agera och har därför svårt att tänka utanför boxen", säger Joakim Ström.

Grunden i problemet är det traditionella skolsystemet som till viss del hämmar kreativitet och initiativtagande.

"Singapores regering gör ett fantastiskt jobb och pushar landet till att bli en så kallad smart nation där stora satsningar på innovation och startups görs. Men med handen på hjärtat, hur många bolag från Singapore känner du till? Från första året man lever blir man tillsagd att respektera äldre och sitta tyst i klassen, så från början är det alltid någon som säger till dig vad du ska göra. Det är därför förståeligt att det blir svårt för någon att starta ett bolag och helt plötsligen börja tänka utanför boxen."

Lyssna till hela intervjun med med Joakim Ström i det senaste avsnittet av podcasten Big in Asia. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST