Fotograf: Youtube

Hon lurade investerare att satsa över 5 miljarder i ett luftslott – enligt åtal för bedrägeri

På några år har Theranos-grundaren Elizabeth Holmes gått från hyllad till uträknad.

Elizabeth Holmes var den yngsta kvinnan på Forbes 400-lista över USA:s rikaste personer och en av få kvinnor som grundat ett så kallat unicorn, det vill säga en startup som värderas till över en miljard dollar.

Elizabeth Holmes förkroppsligade helt enkelt den amerikanska drömmen och blev snabbt framburen av alla som delade den. Storyn om kvinnan som byggt sin egen förmögenhet berättades i vartenda glättigt amerikanskt affärsmagasin och blev större än Elizabeth Holmes själv.

Inte bara avhoppet från universitetet och hennes svarta polotröja har bidragit till ständiga jämförelser med Apple-grundaren Steve Jobs. Precis som honom väntade nittonåriga Elisabeth Holmes med att avslöja vad hon hade i görningen tills dess att hon hade något att visa. Men medan Steve Jobs blev miljardär vid 40, var Elisabeth Holmes bara trettio när hon 2014 hamnade på Forbes lista över 40 miljardärer under 40.

En manisk rädsla för nålar och en farbror vars hudcancer blev en dödlig hjärntumör då den inte upptäcktes i tid är återkommande motiv bakom hennes satsning på Theranos. Med hjälp av Theranos skulle blodprovet snart vara i var mans eller kvinnas hand – enkelt, tillgängligt, tillförlitligt och billigt.

I hjärtat av Silicon Valley, i den amerikanska apotekskedjan Walgreens butik på 300 University Avenue i Palo Alto, öppnade Theranos sitt första Wellness Center hösten 2013. Nu kunde oroliga, eller bara allmänt hälsomedvetna, kliva in, lämna några droppar blod genom ett stick i fingret och få ett svar i den nedladdade appen, ofta på bara några timmar.

Den egenutvecklade hård- och mjukvaran, processen och det minimala provröret, som Theranos döpt till Nanotainer, skulle revolutionera den omoderna blodprovsmarknaden.

Bilden på Elizabeth Holmes i profil med sin Nanotainer mellan tummen och pekfingret kablades ut över världen.

Men 2016 började hennes trovärdighet att ifrågasättas. Sedan dess har problemen hopat sig och värderingen sjunkit ihop som en punkterad ballong.

I en förlikning med den amerikanska finansinspektionen, SEC, har Elizabeth Holmes nu gått med på att betala 500 000 dollar i böter, motsvarande 4 miljoner kronor. Hon ger samtidigt upp kontrollen över bolaget genom att lämna ifrån sig 19 miljoner aktier, rapporterar Bloomberg.

SEC konstaterar att Theranos och Elizabeth Holmes planerat och genomfört ett avancerat bedrägeri med sina falska påståenden om både bolagets teknik och finansiella situation. På dessa grunder åtalas hon av SEC.

Enligt myndigheten lurades investerare till att totalt plöja ned 700 miljoner dollar, drygt 5,7 miljarder kronor, i luftslottet.

Elizabeth Holmes och Theranos har varken erkänt eller dementerat någon felaktighet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.