Fotograf: Djdsolmusic/Instagram, Richard Drew/AP

Hetaste kandidaten att ta över Goldman Sachs kör sitt eget race – extraknäcker som DJ och ratar Ivy Leauge

David Solomon är inte som andra Wall Street-höjdare. Nu tippas han ta över finansvärldens tyngsta investmentbank.

Häromdagen stod det klart att Goldman Sachs-vd:n Lloyd Blankfein lämnar banken vid slutet av året efter 12 år på posten. 

Och eftersom Harvey Schwartz, som tidigare pekats ut som het kandidat, redan har meddelat att han går i pension i april tyder det mesta på att det blir David Solomon som tar över vd-posten.

Oavsett om det verkligen blir så är en sak säker: David Solomon är inte som andra Wall Street-höjdare.

Han har exempelvis inte gått den klassiska vägen via Ivy League-universitet som Harvard och Stanford, utan har läst statsvetenskap vid Hamilton College i New York.

David Solomon anser bland annat att utbildningen har stärkt hans kommunikationsförmåga, kritiska tänkande och sociala kompetens.

Favoritkandidaten till vd-posten sticker också ut i finansbranschen i bemärkelsen att han drivs av övertygelsen om att ett brett spektrum av intressen banar väg för ett mer balanserat liv.

David Solomon lever också som han lär i det han att ledde en studie om hur Goldman Sachs kan förbättra livskvaliteten för juniora medarbetare. Studien ledde bland annat till att investmentbanken satte tak för hur mycket juniorer kan arbeta på helgerna.

Han införde också en policy för att snabbare mäta och befordra topp-presterare och uppmuntra rörlighet mellan arbetsuppgifter. Dessutom har han sett till att låta teknik hantera enklare arbetsuppgifter.

Fram till 2006 delade David Solomon chefskapet för investment banking vid Goldman Sachs. Men när Gary D. Cohn lämnade skutan för att bli chef för Trump-administrationens National Economic Council blev David Solomon en av två chefer som tog över rollen som vice vd – den andre var Harvey Schwartz.

New York Times rapporterar att David Solomons förmåga att få både kunder och anställda att gilla honom har bidragit till att han betraktas som en av bankens nyckelpersoner och hetaste kandidaten att ta över vd-skapet.

Det allra mest okonventionella draget hos David Solomon är nog ändå att han extraknäcker som DJ under artistnamnet "DJ D-Sol".

Nyligen uppträdde han på en bar på Bahamas iförd baseboll-keps, hörlurar och t-shirt med trycket ”Casamigos Tequila”. David Solomon lade bland annat ut ett Instagram-inlägg från spelningen:

New York Times rapporterar också att av David Solomons Instagram-konto att döma så utgjorde Bahamas-spelningen inte något undantag. Det tycks snarare bli ungefär en spelning per månad där andra exempel är New York och Miami. 

Faktum är också att David Solomon har blivit så duktig på att DJ:a att han har lyckats slå ihop sig med några av de riktigt stora namnen.

Han har bland annat genomfört flera shower med Liquid Todd och i mars blev ett gig i Miami en del av den brittiske Grammy-vinnande DJ:n Paul Oakenfields världsturné.

Men spelningarna är långtifrån hans enda sidointresse.

I takt med framgångarna har han även intresserat sig alltmer för filantropi. Nyligen var han en av hedersgästerna vid en galamiddag för Room to Read – en organisation som fokuserar på tjejers utbildning samt barns läsförmåga.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST