Klimatkämpen Arnold Schwarzenegger går fram som en Terminator - anklagar oljebolag som Exxon för överlagt mord

Schwarzenegger på krigsstigen.

Likt tobaksindustrin har oljeindustrin med bolag som Exxon medvetet undanhållit världen fakta om de skadliga effekterna med fossila bränslen som redan har dödat och kommer att döda människor. Det hävdar den förre kaliforniske guvernören, Hollywood-skådespelaren och kroppsbyggaren Arnold Schwarzenegger som tänker dra oljebranschen inför rätta för överlagt mord.

”Oljebolagen visste från 1959 och framåt, de gjorde sin egen studie som visade att det skulle bli en global uppvärmning på grund av fossila bränslen och att det ovanpå det skulle utgöra en risk mot människors liv, att det skulle döda”, säger Arnold Schwarzenegger i Politcos podcast Off Message, enligt ScienceAlert.

Han hänvisar bland annat till en banbrytande studie från förra året som visade att den amerikanska oljejätten Exxon genom egna studier haft en kunskap i nära 40 år om att fossila bränslen orsakar global uppvärmning, enligt ScienceAlert.

Men i stället för att höja medvetenheten om problemet begravde Exxon inte bara resultaten från sina egna studier, utan spenderade miljontals dollar på att sprida desinformation. Greenpeace-rapporter gör bland annat gällande att Exxon har satsat drygt 30 miljoner dollar på tankesmedjor vars uppgift har gått ut på förneka klimateffekterna.

Det här gör att Arnold Schwarzenegger anser att oljebolagens agerande är fullt jämförbart med åtalspunkter som rör första gradens mord – det vill säga ett så kallat överlagt mord. Han drar också paralleller till hur tobaksindustrin i många år kände till att rökning är skadligt och i värsta fall dödar människor, men valde att gömma den sortens fakta och sprida desinformation.

Oljeindustrin är dock etter värre i det att man inte ens har varningstexter på produkterna, enligt Arnold Schwarzenegger.

”Varje bensinstation och bil borde ha en varningssymbol och egentligen varje produkt som bygger på fossila bränslen borde ha en varningssymbol på den”, säger han i Off Message.

Han har inte gett någon exakt datum för när han inleder rättsprocessen, men det kan naturligtvis bli svårt att leda i bevis att oljeindustrin, som består av några världens mäktigaste bolag, medvetet har dödat och kommer att döda många oskyldiga människor.

En sak är dock säker och det är den förre Kalifornien-guvernören och action-hjälten inte kommer att hålla inne med krutet. Han står heller inte helt allena i kampen med tanke på att städerna New York och San Francisco också tänker dra oljeindustrin inför rätta.

Arnold Schwarzenegger hyser också vissa förhoppningar i det att tobaksindustrin hamnade i rätten till slut och fick betala hundratals miljoner dollar för sitt agerande.

Skulle han inte nå ända fram lyder resonemanget att en rättsprocess mot oljeindustrin skulle öka medvetenheten om faran med fossila bränslen, dämpa världens klimatskeptiker och stärka intresset för förnyelsebara initiativ.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Efter Afound: Nu öppnar H&M ny outlet i Stockhomsförort
  4. Hon byggde ett miljonbolag från en etta i Botkyrka – nu är hon på jakt efter kvinnliga superentreprenörer
  5. Bud på småbolaget trumfas med ännu högre premie – aktien tokrusar
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  3. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  4. Topp 10: Aktierna med starkast köpsignaler just nu
  5. Rockström: Så halverar vi klimatutsläppen till 2030 – ”Digitala revolutionen är världsekonomins joker”

För dig som prenumerant