Kläder av ananas, alger och svamprötter – här skapas framtidens mode

I år finns en svensk startup med som finalist i H&M:s Global Change Award, världens största innovationstävling i modebranschen.

Föreställ dig en kappa gjord av skörderester från linfrön, sockerrör och ananas, eller en t-shirt tillverkad av svamprötter som bryts ner i jorden när den är utsliten, eller plagg som också ger näring och skyddar din hud tack vare de näringsrika algerna de är gjorda av.

De här idéerna är några av vinnarna i den tredje omgången av H&M:s Global Change Award, världens största innovationstävling i modeindustrin med syfte att påskynda skiftet från en linjär till en cirkulär bransch utan avfall.

”Hur vi hanterar och konsumerar resurser kommer att få stor påverkan på framtida generationers levnadsvillkor. Därför måste alla branscher tänka om, förnya och utmana status quo. Smart innovation är en viktig nyckel för att åstadkomma det skiftet. Jag gratulerar vinnarna av Global Change Award som alla bidrar med idéer som kan spela en viktig roll i den här utvecklingen”, säger Karl-Johan Persson, styrelsemedlem H&M Foundation och H&M:s vd i ett pressmeddelande.

I år fick tävlingen in 2 600 bidrag från 151 länder. De fem vinnarna valdes av en internationell expertpanel med bred kunskap inom mode, hållbarhet, cirkuläret och innovation. Teamen bakom innovationerna, och resultatet från omröstningen som pågår fram till den 16 mars, avslöjas vid en prisceremoni i Stadshuset i Stockholm den 20 mars.

”Årets vinnare av Global Change Award utmanar business-as-usual-tänket och hjälper till att förflytta oss till en låg-koldioxid och cirkulär ekonomi. Vare sig det är fibrer från organiskt avfall, alger, eller nya metoder för återvinning, så visar vinnarna på spännande innovation som kan förändra allt från design till slutanvändning”, säger Vikram Widge, Chef för Climate Finance & Policy vid Världsbanken och medlem av expertpanelen för Global Change Award.

Vinnarna får utöver prispengarna om 1 miljon euro också tillgång till en ettårig innovationsaccelerator, under ledning av H&M Foundation i samarbete med Accenture och KTH. Den tar bland annat vinnarna till Stockholm, New York och Shanghai och ger dem en verktygslåda med kunskap, nätverk och exponering för att snabbt kunna utveckla sina idéer.

Här är årets finalister:
Crop-A-Porter: Tar rester som blir över efter skörd av grödor såsom linfrön, sockerrör, bananer och ananas, och förvandlar det till värdefulla bio-fibrer genom en kostnadseffektiv, cirkulär teknik. Biofibern kan sedan förvandlas till ett nytt, hållbart material kan ta modevärlden med storm.

Algae Apparel: Alger är en förnybar och nedbrytbar vattenorganism, som kan odlas mycket resurseffektivt och förvandlas till både biofiber och miljövänlig färg. En bonuseffekt av att bära kläder gjorda av alger, är att tyget varsamt avger antioxidanter, vitaminer och andra näringsämnen som går in i huden.

Smart Stitch: De har uppfunnit en tråd som helt enkelt löser upp sig själv vid höga temperaturer. Denna innovation gör dubbelt gott – reparation och återvinning går lätt som en plätt och när tråden används för vanliga sömmar, kan hela plagget enkelt plockas isär så att tyget kan användas igen och igen på nya sätt.

Fungi Fashion: De hittade en oväntad resurs i svamprötter. Kombinerat med 3d-teknik, har de hittat ett sätt att producera skräddarsydda kläder av det här ämnet utan att behöva klippa och sy. Och när plagget har slitits ut är det bara att gräva ner det i marken så bryts det ner till näringsämnen.

Och en första finalist från Sverige…
The Regenerator: En cirkulär teknologi som använder en miljövänlig kemikalie för att varsamt separera och återskapa bomull och polyester till nya, användbara textilfibrer. Kort sagt – den här innovationen löser upp blandmaterial för att skapa morgondagens mode.

 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  5. 5 stekheta aktier du borde plocka in i portföljen
  1. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.