Fotograf: Gage Skidmore/Flickr

Experter: Endast en sak kan framkalla börsfall

USA:s president Donald Trumps senaste utspel, både gällande hot om handelskrig och en petning av utrikesministern Rex Tillerson, har satt sina spår på marknaden.

Volatiliteten på den amerikanska aktiemarknaden, mätt i VIX-indexet, ligger ännu på nivåer som inte syntes under hela 2017, skriver Dagens Industri.

De tunga amerikanska börsindexen stängde under tisdagen på minus. Däribland S&P 500 som var ner 0,6 procent.

Enligt analytiker är det dock sannolikt att marknaden kommer att lugna sig.

"Politiska rubriker brukar oroa folk i ungefär 15 minuter och sedan tenderar marknaden att gå vidare", säger Jonathan Golub, chefsstrateg för USA på storbanken Credit Suisse till CNBC.

Han pekar också på en potentiell källa till mer ihållande oro - en fortsatt eskalering av den hårda retoriken i handelsfrågorna.

Presidenten väntas spika införandet av importtullar värda 60 miljarder, motsvarande 492 miljarder kronor, enligt nyhetsbyrån Reuters. Det är en summa som är betydligt högre än vad marknaden räknat med enligt Dan Clifton på analyshuset Strategas.

Trumps beslut att stoppa Singaporebaserade Broadcoms bud på chiptillverkaren Qualcomm är också oroväckande, enligt Edward Keon, portföljansvarig på QMA.

"Oro för möjligheten till ett handelskrig och oro för att nedstängningen av en affär kan vara föregångaren för fler kan indikera lägre värderingar för teknikbolag", säger han till CNBC.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST