Fotograf: Everipedia Press

23-årige svensken som hoppade av gymnasiet – och fick en kvarts miljard för att bräda Wikipedia

Med en entreprenörsdröm i bagaget hoppade han av skolan och bytte ut Sverige mot USA. Nu ska hans Everipedia ta över rollen som världens ledande digitala uppslagsverk.

"Den senaste tiden har jag sovit på kontoret, där jag har ett eget rum. Vi börjar jobba från att vi vaknar på morgonen och kör sedan in på nattimmarna med ett par pauser", säger Theodor Forselius som hoppade av gymnasiet för att bli entreprenör och sedan flyttade till USA år 2014.

Han är medgrundare av Everipedia som vill ta över Wikipedias roll som världens ledande digitala uppslagsverk. I början av februari mottog bolaget en investering på knappt 250 miljoner kronor i en runda som leddes av den före detta Goldman Sachs-partnern Michael Novogratz nya kryptobank Galaxy Digital

I slutet av förra året stod klart att Wikipedias medgrundare Larry Sanger skulle ansluta till det nya uppslagsverket som informationschef. En annan av Everipedias medgrundare är Mahbod Moghadam som även byggt upp Genius.com, en sajt för låttexter som bland annat Spotify använder sig av.

Idén bakom Everipedia uppstod därför att Theodor Forselius och hans medgrundare var aktiva redigerare på Wikipedia men tyckte att redigeringssystemet var föråldrat och att kriterierna för vad som bedömdes vara värt en artikel stängde ute exempelvis sociala medie-stjärnor som byggt upp massvis med följare.

Medan sökmotorer och sociala nätverk ständigt utvecklades verkade nätencyklopedierna stå stilla.

Så de bestämde sig helt enkelt för att bygga ett alternativ till Wikipedia som har hundratals miljoner unika besökare i månaden. 1 januari 2015 lanserades Everipedia.

"Många ifrågasatte givetvis att vi skulle kunna konkurrera med Wikipedia som är en av världens största sajter. Nu när vi har tagit in ordentligt med kapital och har Wikipedias grundare med i ledningen så är det klart att folk tar oss på större allvar."

I dagsläget har Everipedia över 3 miljoner unika besökare i månaden, ett tusental aktiva redaktörer, och 6 miljoner engelskspråkiga artiklar uppger Theodor Forselius. Merparten av artiklarna är hämtade från Wikipedia, som på samma sätt använde Encyclopedia Britannicas artiklar i början.

En avgörande skillnad mot Wikipedia är att Everipedia tänker flytta sitt nätverk till blockkedjan, alltså den teknik som underligger bland annat kryptovalutan bitcoin, i juni.

Syftet är dels att finansiera Everipedia på ett annat sätt än genom reklam eller, som Wikipedia har valt att göra, genom donationer. Ett annat skäl är göra det svårare för företag och stater att gå in och ändra artiklar de ogillar. Ett decentraliserat nätverk skyddar informationen från censur, menar Theodor Forselius.

Dessutom är tanken att göra Everipedias användare till delägare i encyklopedin och belöna de som gör bra ändringar. Varje redigering kommer att kosta digitala polletter i pant. Om nätverket bedömer att ändringen är dålig så är polletten förbrukad. Om ändringen istället bedöms vara en förbättring belönas användaren med fler polletter.

Theodor Forselius är övertygad om att de flesta kommer att använda någon form av kryptovalutor och blockkedjeteknologi i vardagen om några år.

"Människor runt om i världen får samma möjlighet att ta del av det ekonomiska värde de är med och skapar på internettjänster. Det vi ser nu är bara början på något mycket större."

Enligt Theodor Forselius var det just övergången till blockkedjan som lockade över Larry Sanger, eftersom han hade haft samma vision för Wikipedia.

"Förhoppningsvis kommer Wikipedia att utvecklas av konkurrensen. Men de har en väldigt konservativ inställning till att genomföra större förändringar och en omfattande byråkrati att navigera. Så det lär nog dröja."

Theodor Forselius fyller 23 år i år. Men Everipedia är inte hans första projekt. Redan som 11-åring byggde han ett spelcommunity med servrar i spelet Battlefield Vietnam och senare Call of Duty och Minecraft.

Ur det här växte så småningom fram en idé om ett socialt nätverk för spel. Theodor Forselius trodde så mycket på det att han hoppade av gymnasiet i ettan för att satsa.

Bara de närmaste visste hur pass ung han var.

"När jag var 14 år gammal arbetade en 50-åring från Kanada flera timmar om dagen med mitt sociala nätverk."

2014 åkte över till Kalifornien för att träffa vännen som han byggt det sociala nätverket med.

Väl i USA lärde han känna Sam Kazemian, som han så småningom grundade Everipedia tillsammans med. Denne pluggade på UCLA och bodde i en studentlägenhet med en fast kostnad för el. Det använde Sam Kazemian till att utvinna bitcoin som han betalade sina räkningar och studentavgiften med.

Huvudkontoret ligger fortfarande vid UCLA:s campus. Även Theodor Forselius har en stark koppling till universitet i Kalifornien, trots att han aldrig varit student där.

"När vi startade Everipedia bodde jag i en av deras studentlägenheter, åt i UCLA-matsalen och vissa dagar smög jag in på föreläsningar tillsammans med Sam Kazemian, som pluggade där, så att vi kunde jobba på Everipedia ihop."

Nu jobbar 15 personer sju dagar i veckan med uppslagsverket.

"Många av de som jobbar med innehåll hos oss började med att bara vara användare. De skapade konton och sidor och blev vänner med oss."

Skulle det ha gått att bygga Everipedia i Sverige?
"Ja, det är klart. Sverige och Stockholm har ju förmodligen det bästa startupklimatet i Europa. Men jag tror inte vi hade kunnat attrahera Larry Sanger från Wikipedia och inte hamnat mitt i centrumet för blockkedjerevolutionen som till stor del är baserad i Los Angeles."

Var är Everipedia om fem år?
"Då hoppas jag att Everipedias nätverk är standardprotokollet för kunskap på internet."

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.