Fotograf: Heribert Proeppe/AP

Testamentet avslöjar: Hit går Kamprads arv

Möbelhandlarens testamente blev offentligt i dag.

Den ena halvan av arvet tillfaller sönerna Peter, Jonas och Mathias Kamprad samt adoptivdottern Annika Kihlblom. Den andra halvan tillfaller mer oväntat satsningar på landsbygden i Norrland, enligt Ikea-grundarens handskrivna testamente daterat oktober 2014.

Pengarna ska utveckla näringsverksamheten i området. Detta genom en stiftelse som främjar utbildning och forskning kring entreprenörskap, miljö och social utveckling med mera, rapporterar DN.

”Ingvar Kamprad har alltid varit intresserad av Norrland och ofta varit där. Han ville göra det möjligt för unga människor att leva där och inte behöva flytta”, säger Per Heggenes, chef för Ikea Foundation, till DN.

Vänskapen med landsbygdsminister Sven Bucht, tidigare kommunalråd i Haparanda, uppges ha banat väg både för varuhuset i kommunen och Kamprads starka band till Norrland. Foto: Thord Nilsson/TT

Hur mycket pengar det handlar om är fortfarande ett frågetecken. Enligt DN rör det sig inte om miljardbelopp, utan sannolikt om ”några hundra miljoner”.

Förklaringen är att lejonparten av förmögenheten är låst i Kamprads livsverk IKEA, som inte ger någon utdelning i arvsskiftet.

LÄS MER: Veckans Affärers miljardärslista kommer aldrig bli sig lik igen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST