Fotograf: Pexels

Oväntat bakslag för robotar: Människor har börjat attackera förarlösa bilar

Flera rapporter från Kaliforniens Department of Motor Vehicles, DMV, visar att människor har börjat attackera förarlösa bilar. Dessutom har en säkerhetsrobot överfallits genom att bland annat få barbeque-sås hälld över sensorerna.

 

Förarlösa fordon har varit inblandade i sex olyckor i Kalifornien, varav två berodde på att arga människor skrek eller slog på förarlösa fordon, enligt rapporter från DMV.

Det är nog ingen slump att den sortens attacker börjar i Kalifornien med att tanke på att självkörande fordon är en vanlig syn i delstaten som rymmer Silicon Valley – som ligger söder om San Francisco.

Även om det inte går att vara helt hundra på att attackerna verkligen rör en ilska mot självkörande fordon så bidrar en liknande incident med en patrullerande säkerhetsrobot till att det är ytterst troligt att så är fallet.

ScienceAlert tolkar de senaste händelserna som ett tecken på att samhällets pågående automatisering med den snabbt ökade risken för massarbetslöshet leder till oro och ilska bland medborgarna.

Så med tanke på att taxiförare länge har setts som en av de yrkesgrupper som blir först ut att ersättas av självkörande fordon är det kanske heller ingen slump att just en taxiförare var inblandad i en av två incidenterna med självkörande fordon.

Allt började med att en självkörande Chevy Bolt stannade bakom en taxi varpå taxiföraren rusade ut och gav sig på det självkörande fordonet genom att bland annat banka och slå så hårt på passagerarrutan fram att det uppstod en rejäl spricka i glaset.

Den andra incidenten rör också en självkörande Chevy Bolt. Den startade med att fordonet stod och väntade vid ett trafikljus på att fotgängare skulle passera vägen.

Plötsligt sprang en rasande man över gatan och skrek och slog på den vänstra sidan av fordonets bakre stötfångare och baklucka och skadade därigenom det vänstra bakljuset.

Vid incidenten med den intet anande säkerhetsroboten vid djurskyddscentret blev roboten först bryskt omkullvält för att sedan få barbeque-sås hälld över sensorerna.

ScienceAlert frågar sig om de arga medborgarna ändå inte skjuter sig själva i foten.

För det första är tanken med säkerhetsroboten att motverka brott, vilket bidrar också till göra djurskyddscentret till en säkrare arbetsplats för personalen.

Dessutom kan självkörande fordon få bort den mänskliga faktorn ur ekvationen som årligen orsakar mängder av olyckor och dödsfall i trafiken.

I nuläget har Kalifornien lagar som säger att det måste färdas en människa i det självkörande fordonet, men det mesta tyder på att det bara är en tidsfråga innan Kalifornien även kommer ha en massa självkörande fordon utan människor i för att leverera varor och annat, enligt ScienceAlert.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST