Stina Ehrensvärd, Malin Persson, Danica Kragic Jensfelt och Anna Ryott på prisutdelningen 7 mars. Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Lista: 9 viktigaste insikterna från näringslivets mäktigaste kvinnor

Gemensamt för de flesta framgångssagor är att vägen dit inte har varit spikrak. Med facit i hand har årets mäktigaste kvinnor i näringslivet åstadkommit mer än de flesta under sin karriär. Här är några av deras viktigaste insikter och lärdomar som kommit under resans gång. 

1. Näringslivets mäktigaste kvinna, om att vara prestigelös och modig:
Isabella Löwengrip, entreprenör och influencer

“...Jag har alltid varit extremt prestigelös, under de senaste tolv åren har jag startat tolv bolag. Åtta av de här bolagen har inte lyft, men fyra har gjort det. Och det innebär också att jag måste resa på mig efter den åttonde gången och tänka att det var inte så farligt den här gången heller.”

"Det är en bra kombination att vara prestigelös och modig. Och dessutom att veta att det alltid finns någon som kan lite bättre och att jag kan lära mig av den personen. Det har varit en viktig styrka genom åren.”

2. Årets techprofil, om den svåraste utmaningen:
Danica Kragic Jensfelt, programchef på Wasp

“Teknik är inte vår svåraste utmaning, utan uppmärksamhet. Att skilja på vad som är viktigt och inte. I varje ögonblick. Jag tränar på det hela tiden.” 

3. Årets investerare, om att förstå människor:
Caroline Berg, ordförande på Axel Johnson

”Allt handlar om att förstå män­niskor och deras drivkrafter, att bygga starka relationer. Åren som dokumentärfilmare gav mig förståelse för människor i olika livssituationer. Det har jag haft stor nytta av...”

4. Årets entreprenör, om att uppfostra nästa generation:
Stina Ehrensvärd, medgrundare och vd på Yubico 

"När jag klättrade högt i träd varnade de inte utan frågade mig om utsikten. Att uppfostra nästa generation till frimodiga entreprenörer oavsett yrke, är en av de viktigaste roller alla kvinnor har. Man ska vara jätteförsiktig med att säga nej till barn – alla entreprenörer behöver kunna bryta ny mark."

5. Årets styrelseproffs, om inflytandet som styrelseledamot:
Malin Persson, sitter i 11 bolagsstyrelser

”Makten och rätten att fråga precis vad jag vill och att vara besvärlig. För jag vet hur viktigt det är med olika perspektiv och hur lätt det är att det bolag man jobbar i blir hela världen. Jag ifrågasätter inte alltid för att vara besvärlig, men ibland för att säkerställa att det verkligen har tänkts färdigt.”

6. Årets samhällsförändrare, om konkreta exempel och förebilder:
Anna Ryott, vice vd på Norrsken 

"Jag vill inspirera näringslivsledare till att ha mod, att våga berätta om det bra som de gör och om sin egen resa – Det här har vi gjort – och det här har vi kvar att göra. Var transparent!"

7. Årets börs-vd, om det viktigaste med att vara vd för ett investmentbolag:
Helena Stjernholm, vd på Industrivärden

”Att leverera en god avkastning till aktieägarna. Då måste vår egen organisation vara fokuserad, snabb­fotad och effektiv. Det aktiva ägandet i innehavsbolagen måste bedrivas på ett konstruktivt sätt och slutligen behöver vi kontinuerligt utmana portföljsammansättningen. Ansvaret är stort eftersom vi förvaltar över 100 miljarder kronor och har betydande ägarpositioner i stora, börsnoterade företag.”

8. Årets direktör, om att ta en ny ansvarskrävande roll:
Madeleine Persson, operativ direktör på H&M 

”Jag har alltid gått dit hjärtat lett mig...Varje gång jag har fått frågan om en ny position har jag känt att jag är ju inte klar, men gått in och givit järnet med teamet för att lyckas. Och älskat det.” 

9. Näringslivets mäktigaste kvinna, om ett inre driv och att våga fråga:
Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden

”Jag är uppvuxen i Nacka utanför Stockholm, och hade ganska mediokra betyg från gymnasiet, men jag lade i en extra växel när jag började på universitetet. Jag är definitivt inte unik på det sättet att jag är världens smartaste eller världens bästa på allt. Men jag har ’grit’, alltså ett inre driv. Det räcker väldigt långt. Det är också viktigt att kunna räkna, du måste alltid vara intresserad av att förstå hur ditt resultat uppkommer.”

”Och våga fråga, jag har alltid ställt frågor och jag har aldrig varit rädd för att göra det. Ibland gör man bort sig, men det är inte så farligt. Ställer du inga frågor, kommer du aldrig att lära dig mer. Att våga stiga fram ett steg, det är absolut viktigast. Övertygelse om att det faktiskt går att ändra på saker och ting i kombination med insikt om vad som är väsentligt leder ofta till framgång.”