Vd Karl-Johan Persson Fotograf: Henrik Montgomery/TT

H&M ratas mot konkurrenten Zara – fondbolag kritiserar vd Karl-Johan Persson

Miljardfonden Oddo Génération som är specialiserad på familjebolag dömer ut H&M - satsar på Inditex istället.

Fransk-tyska Oddo BHF, Europas näst största oberoende fondbolag, kritiserar H&M och väljer istället att satsa på ärkerivalen Inditex, som äger bland annat Zara.

I huvudsak är det två anledningar till fondbolagets starka avvisande av H&M.

”Den första är inköp. Uppskattningsvis 80 procent av H&M:s inköp kommer från Asien, vilket innebär att de har mycket sämre reaktionsförmåga jämfört med till exempel Inditex. Om man bestämmer sig för att köpa en framgångsrik modell som produceras i Asien är sannolikt ledtiden minst två till fyra veckor. Om vädret eller konsumenthumöret ändrar sig kan det bli för sent. Vi är mycket mer bekväma med Inditex, vars kläder tillverkas framför allt i Spanien, Portugal, Nordafrika, Östeuropa och Turkiet. De kan få framgångsrika modeller till butik inom maximalt två veckor”, berättar Guillaume Delorme, förvaltare på Oddo Génération till DI Digital.

LÄS ÄVEN: Galna rekordet: 20 analytiker har nu säljrek på H&M

Oddo BHF är även kritisk mot H&M:s nya onlinestrategier och tvivlar på att bolaget kommer klara sig i onlinevärlden med sin nuvarande affärsmodell.

Därtill finns det risk att affärsmodellen får ytterligare bakslag om e-handelsjätten Amazon tar sig in på H&M:s marknad. Trots att H&M nyligen visat goda siffror och marginaler för sin onlinedivision är fondbolaget skeptiskt.

LÄS ÄVEN: Här är H&M:s nya avslöjanden kring e-handeln

”För det första är det svårt att utvärdera vad som verkligen ligger bakom de siffrorna. Det går att allokera kostnader till olika delar av verksamheter. Vi behöver bevis på sanningen bakom marginalerna”, säger Delorme.

Inditex anses även vara ett bättre exempel än H&M då de styrw av en extern vd och inte en familjemedlem. Delorme påpekar vidare att Karl-Johan Persson, barnbarn till grundaren och vd, inte skött ett bra jobb vilket leder till ytterligare avvaktande från fondbolagets håll.

”I ett mer välskött företag hade vd:n lämnat för ett år sedan.”


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.