Fotograf: Lindsten/Nilsson

”Vi måste vara snabbfotade och effektiva”

Trots ägarstrider i Volvo och mer kris än vanligt i Ericsson är Helena Stjernholm nöjd. ”Vi är ett bra team här på Industrivärden och har roligt ihop.”

För två år sedan skrällde Helena Stjernholm ordentligt. Från en doldisposition på ett private equity-bolag blev hon plötsligt vd för Industrivärden. Året efter utsåg Veckans Affärer henne till Näringslivets Mäktigaste Kvinna.

När hon intervjuades ett halvår efter att hon gått från en anonym roll på IK Partners till att efterträda skandaliserade herrar på Industrivärden, var hennes största utmaning att bli en så offentlig person.

”Det är en mycket mer offentlig roll än den jag är van vid” konstaterade hon då. Men också att ”det får man lära sig hantera”.

Det har hon gjort, konstaterar Veckans Affärer nu, och hon har valt en relativt sparsmakad mediestrategi. Hon har för all del haft en hel del på agendan redan som det varit, med ägarstrid i Volvo och osedvanligt mycket kris i Ericsson.

Men det är förstås med helikopterperspektiv hon beskriver året som gått på Industrivärden.

”Det har varit ett spännande och intensivt år. Vi har lagt mycket energi på att arbeta aktivt med våra nio innehavsbolag, men även med att utveckla vår egen verksamhet”, konstaterar hon, nöjd med utvecklingen:

”Om man ser tillbaka på det gångna året, men även året dessförinnan, så kan man konstatera att det gått bra. Börsen har utvecklats starkt, men Industrivärdenaktien har faktiskt presterat en väsentligt högre total­avkastning än vårt jämförelseindex för Stockholmsbörsen.”

Det är också två år sedan hon lade fast sin strategi för Industrivärden. Hon är nöjd även med den:

”Jag tycker att den har fungerat väl och vi har nu en solid modell att arbeta efter. Vi är också ett bra team här på Industrivärden som fungerar väl och har roligt tillsammans. Vad gäller förändringsbehov så tror jag på ständiga förbättringar. Vi lever i en snabbföränderlig värld och då gäller det att hela tiden vara lyhörd och beredd att ställa om.”

Ansvaret som börs-vd är tydligt, i synnerhet i ett investmentbolag, hävdar hon:

”Att leverera en god avkastning till aktieägarna. Då måste vår egen organisation vara fokuserad, snabb­fotad och effektiv. Det aktiva ägandet i innehavsbolagen måste bedrivas på ett konstruktivt sätt och slutligen behöver vi kontinuerligt utmana portföljsammansättningen. Ansvaret är stort eftersom vi förvaltar över 100 miljarder kronor och har betydande ägarpositioner i stora, börsnoterade företag.”

I likhet med de flesta kvinnor på Veckans Affärers lista ser hon makt mer som en plikt än ett privilegium:

”För mig handlar makt ytterst om ansvar och förmågan att påverka. I en maktposition är det viktigt att förvalta det förtroende man fått.” 

LÄS MER: Hela listan - Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2018