Fotograf: Vero press

Från mest nedladdade appen till hatobjekt på bara några dagar

Framtiden såg ljus ut för annonsfria appen Vero efter att den på bara en vecka gick från "ingenting" upp till en förstaplats i App Store. Men efter att det bland annat börjat spridas information om grundarens skamfilade förflutna tog det bara dagar innan appen övergick till att bli internets slagpåse.

Upp som en sol och ned som en pannkaka.

Det kan verkligen sägas gälla appen Vero som kallats ”nya Instagram” efter att bara på en vecka ha blivit den mest nedladdade appen i App Store i både Storbritannien och USA, men också högt rankad på Google Play.

LÄS MER: Appen som har rusat förbi Snapchat, Instagram och Facebook – ”nya” Instagram är här

Det ska bland annat ha berott på att appens skapare – miljardären Ayman Hariri – gjorde genidraget att köra en riktad kampanj till Instagram- och Facebook-användare i USA, enligt The Sydney Morning Herald.

Med budskap som att appen inte visar annonser i flödena och samlar minimalt med användardata tog han rygg på en rörelse som har kritiserat bland andra Facebook hårt på senare tid.

En kampanj med flera influencers bidrog ytterligare till appens snabba framfart.

Snart var snöbollen i rullning, vilket resulterade i att hundratusentals användare laddade ned appen på bara några dagar.

Men underbart är kort heter det ju.

För även om det var smart att ta rygg på rörelsen med den växande kritiken i USA mot sociala medier-plattformar hade Ayman Hariri nog inte räknat med att hans skamfilade förflutna skulle hinna ikapp honom så fort som det gjorde.

Bakgrunden är att han och hans bror Saadi kastade in handduken för byggbolaget Saudi Oger på grund av misskötsel 2017.

Duon hade tagit över bolaget efter att pappa Rafiq Hariri mördades – han var Libyens premiärminister i två omgångar.

Under brödernas ledning vägrade Saudi Oger hårdnackat att betala de migrantarbetare som arbetat för dem och övergav dem i stora arbetsläger med brist på vatten, mat och elektricitet.

Men även om det kanske var Ayman Hariris skamfilade rykte som tycks ha satt spiken i kistan för Veros snabba framfart – appen fick lika många nedladdningar på en vecka som på tre år – bidrog en hel del tekniska problem också till appens fall.

Det snabba tillskottet av användare ledde nämligen till att servrarna kraschade, vilket skapade stort missnöje bland både befintliga och nya användare.

Dessutom visade det sig att Vera lovade runt men höll tunt angående att appen var gratis – endast första miljonen fick gratis medlemskap. De andra fick betala en årlig avgift.

Snart började också alltfler användare gå igenom avtalsvillkoren och var långtifrån nöjda med vad man fann.

Det bidrog till att man ifrågasatte appens löfte om att behandla användardata på ett etiskt sätt.

Det var också uppenbart att Vero samlade in mer användardata än vad man försökte få det att framstå som i USA-kampanjen.

Som om det inte var nog visade det sig snart också att få innehållsmakare såg någon större uppsida med att etablera en ”butik” inne i appen Vero eftersom de tog rejäla andelar av försäljningen för besväret.

Situationen underlättades knappast av att Mashable tog tillfället i akt och publicerade en artikel med rubriken "How to delete your Vero Account".

Det gick nämligen inte att göra på egen hand, utan användaren var i händerna på Vero då man var tvungen att skicka ett mejl för att få kontot avslutat.

The Sydney Morning Herald konstaterar att Vero blev ett offer för sin egen hype och att det nog är dags att dra lärdomen att vänta ett par dagar innan man installerar ”nästa stora grej ”.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  2. Forna världsartisten går mot sitt andra stora genombrott – som vd för familjeföretaget
  3. Blågul totaldominans bland Nordens 10 hetaste aktier att köpa just nu
  4. ”I dag handlar entreprenörsdrömmen om att bygga bättre företag – inte större”
  5. Deppiga inköpschefer sänker börsen – Swedbank åter i fokus
  1. Så gick Supertalangen från idé till att sälja t-shirts med ”Skam”-citat för en kvarts miljon kronor på två veckor
  2. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  3. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  4. Listan: Börsens allra bästa köp – enligt 988 analyser
  5. Experterna förklarar: Så påverkas börsen av kronraset – och här är aktierna som gynnas mest

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.