Maria Mattsson Mähl, Jessica Löfström, Lena Apler och Monica Lindstedt på eventet Näringslivets mäktigaste kvinnor. Fotograf: Veronica Hörner Kloo

Så vill Sveriges tyngsta affärskvinnor sätta den politiska agendan och få fler storbolag med kvinnliga grundare

Varför finns det så få större företag som grundats, ägs och drivs av kvinnor? Det frågade sig entreprenörskvinnorna som alla driver storbolag. Nu startar de uppropet och nätverket 17.

Det hela började med ett möte på fjolårets Almedalsvecka där några av landets tyngsta entreprenörskvinnor träffades och diskuterade kvinnligt företagande.

“Monica Lindstedt frågade mig, vet du om att du tillhör en av de 17? Ett påstående som då var helt nytt för mig. Monica förklarade att det under Almedalsveckan kommunicerats att det bara finns 17 kvinnor i Sverige som äger bolag som omsätter över 50 miljoner kronor. Något som både hon, jag och andra personer i vårt nätverk tyckte lät missvisande”, berättar Jessica Löfström, vd för bolaget Expandera Mera och en av initiativtagarna bakom 17.

Nätverket 17 lanseras på Internationella kvinnodagen och samma dag kommer Rättviseförmedlingen att göra en efterlysning för nätverkets räkning. Man är övertygade om att det finns betydligt fler än 17 storbolag med kvinnliga grundare där ute. Initiativtagarna vill samtidigt att fler kvinnor bygger större bolag och tar makten över ägandet i större sammanhang. Syftet med satsningen är också att synliggöra och stärka kvinnor som vill starta bolag och försöka få dem att våga tänka stort.

Bakom står flera kvinnor med lång erfarenhet av entreprenörskap i stor skala. Däribland Maria Mattsson Mähl som grundat Alpha C, Lena Apler med Collector Bank, Hemfrids Monica Lindstedt och mediaentreprenören Anna Bråkenhielm.

Vilka aktiviteter planerar ni att genomföra med nätverket?

“Till en början kommer vi främst att synas i media, föra debatten framåt, delta i Almedalen, både hylla och bråka. Vi kommer också att vara en politisk organisation för att skapa opinion, dock partipolitiskt obunden”, fortsätter Jessica Löfström.

Hon berättar vidare att de kommer att genomföra de första nätverksträffarna under året. Där kommer medlemmarna bland annat kunna ge varandra råd, bolla idéer, träffa andra som befinner sig i samma fas i bolagsbyggandet och hitta nya investeringsmöjligheter.

Vilka är dina främsta tips till kvinnor som vill bygga storbolag?

“För det första, tänk på att det är enklare att bygga storbolag för då tar du hjälp av andra, vilket frigör tid. Så ta in olika experter så fort som det går, gärna personer som kan dina svagaste områden. Och för det andra, ta inte in riskkapital om du inte behöver. För så fort du gör det börjar andra personer sätta dina villkor. Så försök att hanka dig fram eller ta in några få partners”, säger Jessica Löfström och tillägger.

“Jag har absolut mött många motgångar på vägen men man får inte ge upp. Du måste hitta ett sätt att samla kraft under resans gång, ett ställe du alltid kan gå till för att blir stärkt mentalt och fysiskt.”


Utöver ovanstående aktiviteter kommer personerna bakom nätverket 17 även att dela med sig av sina tankar och idéer i VA Kvinna Entreprenörs gästkrönikor under våren. 
VA Kvinna Entreprenör finns nu på va.se.