Succéförvaltarens 3 säkraste kort

Här är tre skäl som lockar till köp, enligt Carnegie Sverigefond.

Carnegie Sverigefond backade under februari och gick sämre än börsen som helhet.

En viktig förklaring till avvikelsen var SKF vars aktie gick ned 10 procent. Förvaltaren Simon Blecher kallar rapporten mycket stark.

"Det må vara förvirrande men möjligtvis var aktien en smula upphandlad inför rapporten och möjligtvis blev marknaden besviken på att bolaget – vilket också är en smula obegripligt – inte höjde sin utdelning. Faktum kvarstår dock att kursnedgången på över 10 procent är väldigt anmärkningsvärd och orättvis", skriver han i en måndskommentar.

Han menar på att det finns ett missnöje med kommunikationen från Göteborgsföretaget.

"Det finns en enorm misstro på aktiemarknaden mot bolagets sätt att kommunicera – och dess finanschef i synnerhet – men när SKF nu står i låga 160 kronor så innebär det att kursen står avsevärt lägre än när nye vd:n tillträdde år 2015 och därtill har SKF gått sämst av alla de större verkstadsbolagen. SKF värderas i dagsläget 30 procent lägre än Stockholmsbörsen; på nuvarande kursnivåer är uppsidan därmed betydande", skriver förvaltaren.

Under februari valde Carnegie Sverigefond att köpa mer i Securitas och öka på positionen i Telia. Förvaltaren listar tre skäl till varför Telia lockade:

1. Bolaget är lågt värderat och ger en ordinarie utdelning på drygt 6 procent.
2. Flera i ledningen, inklusive vd, ökade nyligen innehaven i aktien.
3. Den viktigaste anledningen till den ökade positionen i Telia var att bolaget inte gav sig in i budleken kring danska TDC.

Han ser dock gärna att Telia genomför kompletteringsförvärv framöver.

"Vansinniga storförvärv brukar ofta sluta illa och särskilt när ord som 'strategisk affär' går före rationella finansiella siffror. Nu känns Telia faktiskt på helt rätt spår igen och kanske redo – vilket vi skulle applådera – för lite mindre förvärv istället, som exempelvis norska GET."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST