Näringslivets mäktigaste kvinnor 2018: Styrelseproffsen

1. Malin Persson
Ålder: 49 Uppdrag: Hexatronic, Mekonomen, Becker Industrial Coatings, Hexpol, Magnora, Getinge, Peab, Riccardo, Every AS, Konecranes Plc, Ahlström Capital

INTERVJU: ”Mitt uppdrag är att vara besvärlig”

2. Lottie Knutson
Ålder: 54 Uppdrag: Actic, Cloetta, Scandic Hotels, Stena Line, STS Alpresor, Swedavia, Wise Group

Fick motta kungens medalj efter tsunamikatastrofen i Thailand 2004 och blev Årets smålänning året därpå. Erbjudanden om toppjobb stod som spön i backen, men hon tog det lugnt och fortsatte som Fritidsresors kommunikationsdirektör. Har senare skrivit krishanteringsboken ”Nödrop – när krisen kommer”.

3. Charlotte Strömberg
Ålder: 58 Uppdrag: Castellum, Bonnier Holding, Clas Ohlson, Ratos, Skanska, Sofina S.A, Aktiemarknadsnämnden

Blev efter Cristina Stenbeck andra kvinnliga ordförande på ett av Stockholmsbörsens storbolag när hon tog över Castellum 2012. Hon har läst vid Handels, men har också läst psykologi. Medgrundare av riskkapitalbolaget DHS Venture Partners, där DHS står för ”diplomerad från Handelshögskolan”.

4. Ulla Litzén
Ålder: 62 Uppdrag: Alfa Laval, Electrolux, Husqvarna, NCC, Ratos

Har kallats en ”no-bullshit-person”. Hade en snabb karriär på Investor, men lämnade sfären och toppjobbet som vd för familjens investmentbolag W-Capital, i samband med en konflikt hösten 2005. Läst vid både Handelshögskolan i Stockholm och legendariska MIT.

5. Eva Lindqvist
Ålder: 60 Uppdrag: Assa Abloy, Sweco, Alimak Hek, Caverion Oy, Bodycote plc

IT och telekom har gått som en röd tråd genom karriären med tunga poster inom både Ericsson och Teliasonera. Civilekonom vid University of Melbourne och civilingenjör vid LTH. Hon har även suttit i styrelsen för Fingerprint Cards, men var tillräckligt smart att lämna innan bolaget hamnade i fritt fall.

6. Gunnel Duveblad
Ålder: 62 Uppdrag: HiQ International, Team Olivia Group, Global Scanning A/S, Ruter Dam, Postnord, Dustin, Sweco

Älskar att lösa problem och ville först bli mattelärare. Blev headhuntad till IBM där hon något motvilligt åtog sig chefsposter och stannade i ett kvarts sekel. Hon brinner för att få in kvinnliga chefer i näringslivet och tog därmed över ordförandeklubban för Ruter Dam år 2012.

7. Katarina Bonde
Ålder: 59 Uppdrag: Opus Group, Propellerhead, Micro Systemations, Nordax Bank, Aptilo Networks, Mycronic

Som ledamot för Sverige-Amerika stiftelsen bygger hon broar för att hjälpa svenska talanger att ta sig in på amerikanska toppuniversitet. Äger även vingården West Wines i Kalifornien vars West Cabernet Sauvignon Reserve blev första amerikanska vinet vid Nobel-middagen.

8. Cecilia Daun Wennborg
Ålder: 54 Uppdrag: Ica Gruppen, Getinge, Loomis, Bravida, Sophiahemmet, Atvexa, Hotell Diplomat, Oxfam Sverige

Varken en duvunge i VA Kvinna eller som ordförande. Handelsutbildad som varit allt från vd för Carema till Sverigechef för Skandia, där hon bland annat införde servicestationen ”Butler” för att minska de anställdas stress.

9. Nina Linander
Ålder: 59 Uppdrag: Awa Holding, Industrivärden, Skanska, Telia Company, Castellum, Onemed

Grundare av rekryteringsbolaget Stanton Chase. Civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm med en MBA från schweiziska Lausanne som haft topposter på alltifrån Vattenfall till Electrolux och investmentbanker i London.

10. Kristina Schauman
Ålder: 53 Uppdrag: Apoteket, Billerud Korsnäs, Coor Service Management, Ellos Group, Orexo, ÅF AB, Bewi, Skandia Liv Ömsesidigt, Rädda Barnen Service

Finansdirektör på Stockholmsbörsen som haft motsvarande roll på Carnegie. Brinner för nästa generation med styrelseposten i Rädda Barnen.

11. Åsa Söderström Jerring
Ålder: 60 Uppdrag: Scanmast, Delete Oy, JM AB, OEM International, Nordic Home Improvement, Balco Group, Vattenfall, ELU Konsult

Civilekonom som bland annat har varit Sweco-vd. Utvecklade och ledde programmet Managing professional service firms vid IFL och är medlem av advisory board vid Svenska Försvaret sedan många år.

LÄS MER: Hela listan - Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2018