Näringslivets mäktigaste kvinnor 2018: Samhällsförändrarna

1. Anna Ryott
Ålder: 45 Vice vd: Norrsken

INTERVJU: Hon ska få de stora drakarna att göra sociala investeringar

2. Karin Bodin
Ålder: 43 Koncern-vd och ägare: Polarbrödsgruppen

Bolaget drivs av två systrar som är femte generationens bagarbarn. Med hållbarhet och socialt ansvar på agendan har hon årligen fått ta emot utmärkelser för sina insatser inom miljö, jämställdhet och ledarskap.

3. Maria Mattson Mähl
Ålder: 43 Vd: Alpha CE

Blev vd första gången vid 24. I dag hjälper hennes bolag som bildades i Kalmar 2012 nyanlända att söka jobb och får i snitt ut cirka 40 personer i arbete varje vecka. Hon sitter i styrelsen för Svenskt Näringsliv och är inte rädd för att ha avvikande åsikter.

4. Monica Lingegård
Ålder:54 Vd: Samhall

Under hennes ledning har bolaget blivit en allt viktigare samhällsaktör. Bara under 2016 fick 7 500 personer med funktionsnedsättningar möjlighet att gå från utanförskap till en arbetsgemenskap. Hon har ett ledarskap som ger avtryck och åker världen över för att föreläsa om hållbara affärer och värdeskapande i näringslivet.

5. Parul Sharma
Ålder: 42 Vd: Academy for Human Rights in Business

Fjolårets etta bland samhällsförändrarna har lämnat CSR-ansvaret på Vinge och jobbar numera heltid med mänskliga rättigheter. Akademien utbildar och hjälper företag att hantera krav kring antikorruption och mänskliga rättigheter, också i leverantörsledet.

6. Amanda Lundeteg
Ålder: 34 Vd: Allbright

Frontfiguren på Allbright som leder opinionsarbetet för att bryta mansdomi¬nansen på ledande positioner inom näringslivet.

7. Anna Gedda
Ålder: 36 Hållbarhetschef: H&M

Hennes arbete handlar främst om att hushålla med jordens resurser, förbättra sociala villkor och öka bolagets transparens gentemot kunderna. Även om modeindustrin är en miljöbov menar hon att det finns stort hopp.

8. Carina Lundberg Markow
Ålder: 58 Chefsstrateg ansvarsfull kapitalförvaltning: Folksam

Ända sedan 2001 har hon arbetat med ansvarsfrågor och backar inte för att göra sig hörd i jämställdhetsdebatten. Inte minst i metoo-debatten i höstas där hon var tydlig med att kvinnliga chefer i näringslivet utsätts för sexuella trakasserier.

9. Annika Viklund
Ålder: 51 Affärsområdeschef Distribution: Vattenfall

Under sin tid har hon ökat andelen kvinnliga chefer till 50 procent samt fått in flera olika nationaliteter i ledningsgruppen.

10. Camilla Wagner
Ålder: 50 Grundare: Klara K

Med en bakgrund som journalist på VA, debattör och författare har hon koll på kvinnors förutsättningar i arbetslivet. Sedan 2015 är hon en av ägarna till Klara K, konsultbyrån och nätverket som arbetar för att främja kvinnors karriärer och vill bidra till ett hållbart arbetsliv på lika villkor.

11. Nyamko Sabuni
Ålder: 48 Vice vd och hållbarhetschef: ÅF

Med den före detta liberala politikern i spetsen har ingenjörs- och konsultföretaget kraftigt ökat andelen kvinnor som söker jobb genom satsningen Ladies’ Month. Andelen ökar stadigt och utgör nu en fjärdedel av de anställda.

12. Lin Lerpold
Ålder: 53 Chef: Mistra Center for Sustainable Markets

Hon bytte uppdraget inom oljeindustrin mot universitetets korridorer. I dag leder hon centret på Handelshögskolan som arbetar för att få nya insikter kring hållbara marknader.

13. Anna Stenberg
Ålder: 38 Grundare: Women Executive Search

Startupstjärnan som lämnade sitt toppjobb på MTG för att bilda bolaget som sedan starten har rekryterat mer än 700 ledare till nya chefsroller och styrelseuppdrag – 80 procent av dessa är kvinnor. Nu ska hon använda pengarna från bolaget till att investera i andra startupföretag.

14. Malin Cronqvist
Ålder: 29 Grundare: Help to help

Med sina kampanjer har hon engagerat politiker, journalister och opinionsbildare. Hon har utbildat hundratals kvinnor i grundläggande datorkunskaper i Tanzania och delat ut stipendier för högskolestudier genom crowdfunding.

15. Sofia Breitholtz
Ålder: 40 Vd: Reach for change

Tidigare rådgivare inom samhällsengagemang för Ben & Jerry’s. Nu ska hon kombinera entreprenörskap och innovation med ett starkt engagemang för utsatta barn. Hon är även styrelseordförande för den ideella organisationen Project Playground.

16. Pernilla Näsfors
Ålder: 37 Projektledare: Techsoup Kompetens

Dataspecialisten som headhuntades från Sida till Världsbanken i Washington där hon hjälpte myndigheter över hela världen att hantera data om bistånd och utvecklingsteknik, programvara och digitala tjänster de behöver för att göra världen till en lite bättre plats.

LÄS MER: Hela listan - Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2018