Näringslivets mäktigaste kvinnor 2018: Investerarna

1. Caroline Berg 
Ålder: 50 Ordförande: Axel Johnson 

INTERVJU: Hon investerar i framtiden – för Sveriges största handelskoncern

2. Lena Apler 
Ålder: 66 Ordförande: Collector Bank 

Lena Apler från Aplared är nischbankens grundare och en tung affärsängel som satsar på kvinnor inom tech. Bland hennes privata investeringar märks riskkapitalfonden Backing Minds. 

3. Katarina Martinsson 
Ålder: 36 Styrelseledamot: Lundbergföretagen 

Tillhör tillsammans med sin syster Louise Lindh de rikaste kvinnorna i Sverige och har väckt uppmärksamhet i startupvärlden. Dels gick hon tillsammans med Cristina Stenbeck in i Backing Minds, dels gjorde hon sin första renodlade techinvestering i AI-bolaget Sana Labs. 

4. Louise Lindh 
Ålder: 38 Styrelseledamot: Lundbergföretagen 

Våren 2016 fick Fredrik Lundbergs två döttrar aktier till ett värde av 6 miljarder kronor vardera och nu håller de på att förbereda sig på att ta över familjeimperiet. 

5. Cristina Stenbeck 
Ålder: 40 Styrelseledamot: Kinnevik 

Satsningarna på online, främst e-handel, har varit särskilt tydliga under hennes tio år som ordförande. En av förra årets mer oväntade nyheter var att hon kliver in i Spotifys styrelse. 

6. Jane Walerud 
Ålder: 56 Grundare: Walerud Ventures 

Hon är kanske främst känd som affärsängeln som upptäckte Klarna och var först att investera i bolaget 2005. Hon har också jobbat på Tobii och gjort framgångsrika investeringar i bolag som Lensway och Teclo Networks. 

7. Eva Halvarsson 
Ålder: 55 Vd: Andra AP-fonden 

Har gjort karriär inom myndighetsvärlden med erfarenheter från näringsdepartementet, kommunikationsdepartementet och Skatteverket. Sedan 2006 basar hon över Andra AP-fonden och 345 miljarder. 

8. Susanne Najafi 
Ålder: 37 Grundare: Backing Minds 

Hennes entreprenöriella bana startade när hon som ung Handelsstudent fick ett internship för Oriflame i Iran. I dag driver hon riskkapitalfonden Backing Minds med Sara Wimmercranz. 

9. Sara Wimmercranz 
Ålder: 37 Grundare: Backing Minds 

Under 2016 startade hon och Susanne Najafi vc-bolaget med ambitionen att hitta spännande bolag i techsektorn bortom Stureplan – en affärsidé som fått Sveriges i särklass tyngsta näringslivsprofiler att haka på. 

10. Sofia Schörling Högberg 
Ålder: 37 Styrelseledamot: MSAB 

Finansmannen Melker Schörlings äldsta dotter tar allt tyngre bolagsposter i sfären. 

11. Märta Schörling Andreen 
Ålder: 33 Styrelseledamot: MSAB 

Vilka bolag som i framtiden ska ingå i Schörlingsfären avgörs av systrarna Schörling. 

12. Aurore Belfrage 
Ålder: 38 Investerare & rådgivare: EQT Ventures 

En i teamet på EQT Ventures och ansvarig för Together, en matchmakingplattform mellan startupbolag i tidiga skeden och ängelinvesterare. 

13. Antonia Ax:son Johnson 
Ålder: 74 Ordförande: Axel Johnson-gruppen 

Sveriges rikaste kvinna gick med i Women’s March-demonstrationen mot Trumps presidentinstallation 2017. Senast har familjebolag gjort en rekorddonation på 50 miljoner kronor till Handelshögskolan i Stockholm. 

14. Jessica Schultz 
Ålder: 32 Partner: Northzone 

Tyska makassebolaget Hellofresh drog i gång 2011 med henne som en av medgrundarna. När hon lämnade bolaget 2015 värderades det till 19,5 miljarder kronor. Nu är hon partner i investmentbolaget Northzone. 

15. Sophie Stenbeck 
Ålder: 36 Ordförande: Sophie Stenbeck Foundation

Hon har sedan förskolan drivits av övertygelsen att hon kan hjälpa andra. Med en egen familjestiftelse i ryggen, Sophie Stenbeck Foundation, har hon skapat en plattform för sitt arbete. Hon planerar också att lansera sitt eget investmentbolag. 

16. Ane Uggla 
Ålder: 69 Vice ordförande: AP Møller-Maersk 

Med arvet från sin far knep hon med sina 55 miljarder plats tio på VA:s miljardärslista. Hon bor på Östermalm och hennes son, Robert Maersk Uggla, är sedan hösten 2016 vd för familjens maktbolag. 

17. Caroline Ankarcrona 
Ålder: 49 Ledamot: Knut och Alice Wallenbergs stiftelse 

År 2012 valdes den första kvinnan i familjen in i maktstiftelsen. Marcus ”Husky” Wallenbergs yngsta syster tog platsen. Till vardags är hon projektledare på IVA. 

18. Jenny Lindén Urnes 
Ålder: 46 Ordförande: Lindéngruppen 

Hon var 38 år när hennes far gick bort och hon fick ta över. Den medieskygga arvtagaren har i en av få intervjuer avslöjat att hennes förebild är Antonia Ax:son Johnson. Bägge satsar på hästar – och hon dessutom på konst, som ordförande i Färgfabriken. 

19. Kirsten Rausing 
Ålder: 65 Styrelseledamot: Tetra Laval 

Barnbarn till Tetra Paks grundare Ruben Rausing som utöver familjeföretaget har en karriär som hästuppfödare och sedan fyrtio år driver det framgångsrika stuteriet Lanwades Stud i England. 

20. Madeleine Olsson-Eriksson 
Ålder: 72 Styrelseledamot: Stena Sessan 

Hon växte upp i Göteborg som äldsta barnet i skeppsredarfamiljen men fick inte ta över familjeföretaget för att hon var kvinna. I stället blev hon gynekolog och äger Avenykliniken tillsammans med två kompanjoner. Varje år donerar hon 25 miljoner kronor till forskning och kultur. 

21. Miriam Grut Norrby 
Ålder: 32 Partner: Alfvén och Didrikson 

Som investeringsansvarig har hon de senaste fem åren arbetat på en av Sveriges största startupinvesterare, Schibsted Growth. Nyligen lämnade hon för att bli partner på riskkapitaluppstickaren. 

22. Sophia Bendz 
Ålder: 37 Investeringsrådgivare: Atomico 

Spotify har varit startskottet för flera techprofiler, speciellt kvinnor. Ängel-investeraren började arbeta med musiktjänstens marknadsföring redan innan Spotify hade registrerats hos Bolagsverket 2006. I dag hjälper hon de bolag som Atomico investerar i med marknadsanalys och varumärkesstrategier. 

23. Andra Farhad 
Ålder: 24 Grundare: Börshajen 

Hon gick från att jaga småpengar i förorten till att bli framgångsrik aktieinvesterare. I dag har hennes Instagramkonto @borshajen nära 20 000 följare och hon planerar ett av Europas största börsevent.

LÄS MER: Hela listan - Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2018