Näringslivets mäktigaste kvinnor 2018: Entreprenörerna

1. Stina Ehrensvärd
Ålder: 50 Medgrundare och vd: Yubico

INTERVJU: "Att uppfostra nästa generation till frimodiga entreprenörer oavsett yrke är en av de viktigaste roller kvinnor har"

2. Elina Berglund
Ålder: 32 Grundare och vd: Natural Cycles

Få svenska startups har väckt sådant engagemang som kärnfysikerns p-app. Att vara nydanande och utmana läkemedelsbranschen attraherar såväl användare som investerare men kostar samtidigt på i form av ständigt ifrågasättande, senast från svenska abortkliniker.

3. Barbara Bergström
Ålder: 71 Grundare: Internationella Engelska Skolan

Efter friskolereformen 1992 startade hon det som i dag är en av Sveriges största friskolor. Hon kan stoltsera med att hennes skola gjorde en vinst på cirka 690 miljoner kronor år 2016 när den börsnoterades.

4. Ida Backlund
Ålder: 33 Riskkapitalist och entreprenör: Backlund Invest & Rapunzel of Sweden

Hon startade löshårsbolaget Rapunzel blott 22 år gammal, efter åtta år omsatte bolaget 120 miljoner kronor. För tre år sedan sålde hon majoriteten av aktierna i bolaget till riskkapitalbolaget Valedo. Sedan dess hittar hon nya affärsmöjligheter med sitt investeringsbolag.

5. Gunilla von Platen
Ålder: 46 Styrelsemedlem och aktiv ägare: Transcom 

Entreprenören som sålde sitt livsverk Xzakt Kundrelation till Altor under 2017 och har tillsammans med Altor blivit stor ägare i Transcom. Utöver det driver hon två investmentbolag och har byggt upp en fastighetskoncern i miljardklass. Just nu bygger hon dessutom upp ett barnhem i Syrien för 120 föräldralösa barn utanför Damaskus.

6. Monica Lindstedt
Ålder: 64 Grundare och ordförande: Hemfrid

Genom sitt bolag har hon varit med och ritat om kartan för branschen för hushållsnära tjänster.

7. Christina Wahlström
Ålder: 77 Grundare: Mama Mia

Hon revolutionerade vårdbranschen genom att grunda Skandinaviens största och första privatägda kvinno- och barnhälsomottagning.

8. Bonnie Roupé
Ålder: 42 Grundare: Bonzun

Hennes gravidapp har blivit en framgång i Kina och bolaget ingår i dag i Great Wall Club, GWC, som ägs av kinesiska internetdrakar som Baidoo, Alibaba och Tencent. Under 2017 genomförde bolaget en ny investeringsrunda på 100 miljoner för att kunna satsa på AI.

9. Filippa Knutsson
Ålder: 52 Grundare: Filippa K

För sex år sedan lämnade hon sitt livsprojekt för att hitta sig själv. Under åren växte en skaparlust åter igen och numera är hon tillbaka som kreativ motor på modeföretaget Filippa K.

10. Gudrun Sjödén
Ålder: 76 Grundare: Gudrun Sjödén

Tillsammans med sin man öppnade hon 1976 sin första klädbutik i Stockholm. Under åren har hon skapat en helt egen nisch och har i dag en business som når konsumenter i sjuttio länder och omsätter över 300 miljoner kronor.

11. Anastasia Georgiadou
Ålder: 54 Grundare: Alminia Personlig Assistans

Allt började när en bror med funktionshinder fick henne att engagera sig i handikappfrågor. Tjugo år senare har hennes företag i Sundbyberg runt 600 anställda och omsätter över 200 miljoner kronor.

12. Renée Voltaire
Ålder: 52 Grundare: Renée Voltaire

Hälsoprofilen driver ett av Sveriges just nu snabbast växande företag. Hon startade det för tolv år sedan och det har i dag växt till 45 anställda och 300 produkter. Förra året sålde hon livsmedel för 85 miljoner kronor till ett tusental återförsäljare i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Estland.

13. Ann Burgaz
Ålder: 59 Ägare: The Wineagency

Det går att titulera henne Sveriges vindrottning. År 1984 blev hon landets första kvinnliga sommelier och i dag är hon vinimportör med ett bolag som omsätter 350 miljoner.

14. Babba Rivera
Ålder: 27 Grundare: By Babba

En av de yngsta personerna på årets lista har hunnit med en hel del. Hon har toppat VA:s Supertalanglista och rankats som ett av de hetaste stjärnskotten under trettio år internationellt. Senast har hon startat sin egen brand marketing agency i New York.

15. Kenza Zouiten
Ålder: 26 Grundare: Ivy Revel

En av Sveriges största bloggare som på senare år har startat det egna modeföretaget med fokus på näthandel och influencer marketing. H&M gick tidigt in som investerare och i slutet av 2017 valde även Zalando att investera 20 miljoner i bolaget.

16. Susanne Bagger
Ålder: 50 Medgrundare: Amendo

Hennes bolag är ett av Sveriges största bemanningsföretag, med målsättningen att skapa en mer jämställd, inkluderande och solidarisk rekrytering. Varje år får de ut hundratals nya talanger på marknaden och vill bidra till att bygga en sundare bank- och finansbransch.

LÄS MER: Hela listan - Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2018