Näringslivets mäktigaste kvinnor 2018: Direktörerna

1. Madeleine Persson 
Ålder: 48 Operativ direktör: H&M 

INTERVJU: ”Vi på H&M trivs bäst i lite motgång”

2. Liza Jonson 
Ålder: 42 Vd:Swedbank Robur 

Hon leder Sveriges största fondbolag och ska skapa värde för fyra miljoner fondsparare och samtidigt bygga upp bolagets hållbarhetsengagemang. Tidigare var hon fondchef på Storebrand Asset Management och vd för SPP Fonder. 

3. Hélène Barnekow 
Ålder: 53 Vd: Telia 

Planen var inte att flytta hem från Boston, men när Sveriges största telekombolag erbjöd henne att vara med och bygga upp verksamheten ändrade hon sig. Hennes målsättning: att bygga det digitala Sverige. 

4. Helena Saxon 
Ålder: 47 Finansdirektör: Investor 

Finanskvinnan som inledde karriären som analytiker på Goldman Sachs styr i dag över finanserna för Wallenbergs investeringar och sitter även med i Sobis och SEB:s styrelser. 

5. Mia Brunell Livfors 
Ålder: 52 Vd: Axel Johnson 

När hon tog över 2015 lämnade hon vd-posten i Kinnevik och Stenbecksfären, som hon hade tjänat i mer än tjugo år. Nu är det fullt fokus på att hänga med i den digitala utvecklingen av handeln. Enligt henne kommer maten att visa vägen för resten av näthandeln. 

6. Azita Shariati 
Ålder: 50 Vd: Sodexo 

Hon är hyllad för sitt mångfaldsarbete, flerfaldigt prisad och är vd för världens artonde största arbetsgivare. I sin självbiografi säger hon: ”Du är den ledare du är utifrån vem du är som person.” 

7. Maria-Pia Hope 
Ålder:48 Vd: Vinge 

Att som enda kvinna vara vd för en av landets största advokatbyråer är banbrytande i sig. Dessutom är hennes mål att varannan ny delägare ska vara kvinna. 

8. Helena Helmersson 
Ålder: 44 Global produktionschef: H&M 

Som tidigare hållbarhetschef är det inte konstigt att hon nu har som målsättning att integrera hållbarhetsarbetet i hela leverantörskedjan på ett av världens största konfektionsföretag. 

9. Ann Carlsson 
Ålder: 51 Vd: Apoteket 

Hon har varit med och lett organisationen från ett monopol till att bli ledande på en fri marknad. Dessutom har hon blivit uppmärksammad för sitt starka ledarskap med ett genuint intresse för medarbetarna och deras potential. 

10. Cecilia Fasth 
Ålder: 44 Vd: Stena Fastigheter 

Har nyligen tagit över ett av Sveriges största privatägda fastighetsbolag. I och med den nya rollen basar hon numera över 2,1 miljoner kvadratmeter fördelat på 22 800 bostäder och 3 200 lokaler runt om i Sverige. 

11. Emma Stjernlöf 
Åder: 38 Brand director Norden: Adidas 

Under en period lämnade hon bolaget för att bli kommunikationschef på Google i Sverige, men passionen och hjärtat för Adidas gjorde att hon kom tillbaka. Hon ser ett långsiktigt hållbarhetsarbete som en nyckel till framgång för alla företag. 

12. Magdalena Gerger 
Ålder: 54 Vd: Systembolaget 

Enligt henne själv har hon aldrig varit speciellt målmedveten, trots det har hennes karriär gått som på räls. Förutom nuvarande position har hon varit vd för Häagen-Dazs och Nescafé samt suttit i Ikeas styrelse med Ingvar Kamprad. 

13. Anna Malmhake 
Ålder: 51 Vd: The Absolut Company 

Karriären började 1991 på Procter & Gamble i Sverige och därefter har hon haft flera ledande roller inom marknadsföring, bland annat på The Coca-Cola Company. Under de senaste tio åren har hon haft en rakt uppåtgående karriär inom Pernod Ricard. 

14. Helena Hedblom 
Ålder: 44 Affärsområdeschef: Epiroc 

Hon blev den första kvinnliga affärsområdeschefen i verkstadsjättens historia efter att ha haft olika positioner inom forskning och utveckling på Atlas Copco. Nu sitter hon i ledningsgruppen på det avknoppade bolaget Epiroc där en börsnotering väntar under 2018. 

15. Åsa Wallenberg 
Ålder: 45 Vd: SPP Fonder & Storebrand kapitalförvaltning 

Ansvarar för att cirka 170 miljarder förvaltas enligt stränga hållbarhetskriterier. Det var just hållbarhetsaspekten och enkelheten i produkterna som var avgörande när hon valde att anta utmaningen. 

16. Karin Falk 
Ålder: 52 Vice vd customer & service: Volvo Trucks 

Sedan omorganiseringen 2016 sitter hon i ledningen där hon basar för såväl eftermarknad som tjänster. 

17. Cindy Andersen 
Ålder: 36 Global affärsområdeschef: Ikea 

Möbeljättens stjärnskott som tidigt har klättrat i organisationen. Karriären har kantats av utmärkelser och som 33-åring blev hon Ikeas yngsta affärs-områdeschef för Kitchen & Dining. 

18. Catrin Fransson 
Ålder: 56 Vd: Svensk Exportkredit 

Med hela världen som kund förvaltar hon 320 miljarder i kassan och cirka 50 miljarder varje år i utlåning. Innan dess var hon på Swedbank där hon nådde toppskiktet i bankens ledning. 

19. Carola Lemne 
Ålder: 59 Vd: Svenskt Näringsliv 

Syns inte sällan i politiska debatter i medierna. Hon är även docent på Karolinska institutet och har varit verksam som vd för Danderyds sjukhus och koncernchef för Praktikertjänst. 

20. Lisa Gunnarsson 
Ålder: 38 Nordenchef: LinkedIn 

Det sociala nätverket har i dag 2,7 miljoner medlemmar bara i Sverige och omkring 530 miljoner världen över. Som Nordenchef är hon proffs på att nätverka och har koll på exakt vilken kompetens företagen vill ha. 

21. Susanne Ehnbåge 
Ålder: 38 Vd: Netonnet 

Efter en tid som vd på elektronikbolaget har hon nu handplockats och ska hjälpa krisande Lindex att vända skutan i rätt riktning. Från och med augusti sitter hon på sin nya stol.

LÄS MER: Hela listan - Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2018