Så ska 26-årige Supertalangen hitta Handelsinkubatorns nästa svenska startup-succé

Han har redan hunnit vara persisk militärtolk i Afghanistan och chef för Budbee. Idag är Douglas Stark vd för Handelshögskolans inkubator SSE Business Lab som fött succébolag som Klarna.

Handels-inkubatorn SSE Business Lab ska vara en självklar plats inte bara för studenterna, utan skolans 12 000 alumner och serieentreprenörer världen över. Det är målsättningen en av VA:s nye Supertalanger Douglas Stark arbetar efter sedan han tog över som vd förra året.

Han tidigare varit operativ chef för Budbee och persisk militärtolk för högsta svenska militära ledningen i Afghanistan.

Studenter i toppklass, 12 000 Handels-alumner utspridda över världen, några av Sveriges tyngre näringslivsprofiler som Cristina Stenbeck, Katarina Martinsson och Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski i styrelsen och finansiering via Familjen Erling-Perssons stiftelse och Alexandra och Bertil Gyllings stiftelse.

Hur lyckades en person blott 26 år fyllda få ta stafettpinnen för Handels inkubator SSE Business Lab som bland annat har fött enorma succéer som Klarna?

En del av förklaringen stavas hans militärutbildning som tolk där han redan som 20-åring fick chans att lära sig vad ledarskap går ut på genom att arbeta med högsta ledningen för Sveriges insatsstyrkor i Afghanistan.

En annan del av förklaringen rör att han som operativ chef för snabbväxande transportbolaget Budbee fick viktiga insikter om hur man snabbt förvandlar en idé till action.

En tredje förklaring är att hans Handels-utbildning inte bara skapade en naturlig koppling till inkubatorn, utan bidrog till att han kom i kontakt med Budbee-grundaren Fredrik Hamilton och snabbt kunde gå från en deltidstjänst på kundservice till en roll som operativ chef.

Sedan dröjde det bara två år på Budbee innan han headhuntades till vd-rollen för SSE Business Lab.

"Tycker du att du sitter med en unik idé så kan du utgå ifrån att minst 5-10 personer i världen sitter med en liknande idé. Så du måste lära dig att springa snabbare än alla andra. Vi hjälper entreprenörerna att nå maximal hastighet."

Douglas Stark vill att inkubatorn ska bli den självklara platsen för Handels 12 000 olika alumner samt en massa andra entreprenörer och serieentreprenörer i världen.

"Vi missade bolag som Kry, Epidemic Sound och iZettle trots att minst av en av grundarna gått på Handels. För att inte det ska ske igen måste vi nå ut med vårt budskap, jobba hårt och se till att målgruppen blir hörd."

Han tycker ändå att alumnernas aggregerade kunskaper gör inkubatorn till en unik plattform för entreprenörer.

"Rekryteringsbehovet är ett riktigt tillväxthinder för många. Innovation är också bränsle för knäckfrågan att skapa sig en god förståelse för vad som kommer runt hörnet."

Den 26-årige Supertalangen är uppväxt i en lägenhet i Vasastan med utsikt mot Karlbergs slott, där Militärhögskolan i Stockholm är belägen. Därmed räckte för unge Douglas Stark att blicka ut genom fönstret för att få syn på militärer i skinande uniformer.

"Jag har fått bra stöd från mina föräldrar, men det har aldrig funnits press eller förväntan att leverera på en viss nivå. Så jag vete sjutton vad drivet kommer ifrån."

Då det väl var dags att välja yrke lutade det åt att följa pappas vilja och bli läkare, men när han bläddrade i tidningar fick han en stundens ingivelse om att de som har gjort något spännande med sitt liv har gått på Handels och i vissa fall också läst Tolkskolan.

"Jag ville både ha en utmanande utbildning och en mental utmaning."

Vid antagningsintervjun gjorde handledaren klart att man "inte vill ha några som springer omkring med glasögon i skogen", men Douglas Stark är inte den som ger upp i första taget och satt snart med tuffa tester som att lära sig 400 glosor på Zulu.

"Jag har inte svårt för språk, men är ingen jättetalang."

Väl inne på tolkskolan fick han lära sig lika mycket persiska på 2 månader som hela svenska skolgången med spanska-studier.

Tuffa tester med 70 timmar utan sömn, brist på både mat och vatten och vattenfys där han var övertygad om att drunkna fick honom att inse sin kapacitet.

Sedan väckes inspiration att redan som 20-åring ge sig iväg till Afghanistan.

Han kände aldrig dödsångest utifrån resonemanget "att om det värsta sker är det ju bara över - möjligen kan nära och kära bli sorgsna."

Däremot var det så vanligt med vägbomber att största skräcken snarare handlade om att komma hem i rullstol.

"Det hände en kille som bodde på samma camp."

Då han återvände till Sverige hann han knappt blinka innan han skulle börja läsa på Handels och det blev i sin tur en genväg till tunga ledarposter på Budbee.Varför får just du ledarpositioner?

"Jag gillar människor parat med fascination för affärer i största allmänhet. Då jag är en generalist snöar jag inte in på en specifik sak, utan kan lätt ställa om. Sedan kommer jag gärna med idéer, men vill snabbt gå till action."

Han inser att draget att vilja utföra uppgifter till perfektion kan vara en förbannelse i det att han måste kämpa med att lära sig delegera samtidigt som han får svårt att koppla ifrån jobbet när han kommer hem.

Vad tror du det är hos er inkubator som gör att den får fram ett så framgångsrik bolag som Klarna?

"Vår hemliga ingrediens är exceptionella entreprenörer. SSE Business Lab har ett utmärkt stöd för entreprenörer, men det är entreprenörerna som gör jobbet. Genom SSE Business Lab fick Klarna efter vinsten i Handels-tävlingen Guldräven kontakt med sin första investerare Jane Walerud, men också stöd av partnerföretag som annars skulle ta ordentligt betalt. Det bidrog till att Klarna fick en bra start."

Vad tycker du är det främsta som du kan tillföra som vd för inkubatorn?

"Lyhördhet och förståelse för entreprenörernas behov. Ena dagen kommer jag i kontakt med investerare och andra dagen med rekryterare."

På frågan vilka bolag hos SSE Busines Lab som har potential att bli nästa Klarna nämner han bland annat insure-tech-bolaget Insurello som vann den årliga entreprenörstävlingen Business Challenge förra året och redan hunnit få in såddkapital, Valuesmatch som precis som namnet antyder matchar värderingar och kom in i SSE Business Lab vid början av året, Buildsafe som förebygger olyckor och Froda som lånar ut pengar till mindre bolag och bygger riskanalyserna på företagens kassaflöden.

Ni har toppstudenter på Handels och ytterligare 12 000 smarta alumner till ert förfogande. Det känns svårt att misslyckas med uppdraget?

"Ja, det är ett väldigt kompetent nätverk där den grundläggande kraften är att man vill hjälpa till och ställa upp."

Sann kamratanda á la Handels alltså?

"Ja, det gäller alltid att våga fråga, men också tolerera om man någon gång får ett nej."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST