Så går Autoliv-aktien efter Gardells intåg

Stockholmsbörsen väntas inleda veckans sista handelsdag med en tydlig nedgång i spåren av en svag marknadsutveckling i såväl USA som Asien.

På global nivå riktas mycket fokus på effekterna till följd av Donald Trums hot om handelskrig.

På hemmaplan är det främst Cevians intåg i Autoliv som tilldrar sig intresse.

Aktivistfonden Cevian gick i tysthet in i bilsäkerhetsföretaget Autoliv och under  torsdagskvällen stod det klart att Cevian kontrollerar 6,9 procent av aktierna i bolaget.

Autoliv hade på förhand inga förväntningar på att Cevian, med Christer Gardell i spetsen  skulle gå in som storägare i företaget.

Efter köpet ser Autolivs informationsdirektör Thomas Jönsson inga uppenbara risker eller nackdelar för bolaget. Det säger han till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagskvällen.

"De uppskattar vår strategi, och ser ett värde i den kommande uppdelningen. Deras köp är tidigt att säga något om. Men vi ser en samsyn. Och Cevian brukar vara långsiktiga", säger Thomas Jönsson.

Vid 8.35-tiden på fredagen noterades terminerna för de större Europabörserna mellan 0,5 och 1,0 procent ner. IG:s förhandel indikerar att Stockholmsbörsen ska öppna 0,8 procent lägre.

Autoliv steg till som högst motsvarande 1.220 kronor i den amerikanska handeln, men stängde till slut på 1.183, att jämföra med gårdagens stängning Stockholm på 1.170 kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST