Så går Autoliv-aktien efter Gardells intåg

Stockholmsbörsen väntas inleda veckans sista handelsdag med en tydlig nedgång i spåren av en svag marknadsutveckling i såväl USA som Asien.

På global nivå riktas mycket fokus på effekterna till följd av Donald Trums hot om handelskrig.

På hemmaplan är det främst Cevians intåg i Autoliv som tilldrar sig intresse.

Aktivistfonden Cevian gick i tysthet in i bilsäkerhetsföretaget Autoliv och under  torsdagskvällen stod det klart att Cevian kontrollerar 6,9 procent av aktierna i bolaget.

Autoliv hade på förhand inga förväntningar på att Cevian, med Christer Gardell i spetsen  skulle gå in som storägare i företaget.

Efter köpet ser Autolivs informationsdirektör Thomas Jönsson inga uppenbara risker eller nackdelar för bolaget. Det säger han till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagskvällen.

"De uppskattar vår strategi, och ser ett värde i den kommande uppdelningen. Deras köp är tidigt att säga något om. Men vi ser en samsyn. Och Cevian brukar vara långsiktiga", säger Thomas Jönsson.

Vid 8.35-tiden på fredagen noterades terminerna för de större Europabörserna mellan 0,5 och 1,0 procent ner. IG:s förhandel indikerar att Stockholmsbörsen ska öppna 0,8 procent lägre.

Autoliv steg till som högst motsvarande 1.220 kronor i den amerikanska handeln, men stängde till slut på 1.183, att jämföra med gårdagens stängning Stockholm på 1.170 kronor.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.