Fotograf: Peter Knutsson

Finansdoldisen: "En hög lön och fin titel räcker inte längre"

I veckans avsnitt av podden Min bästa idé träffar vi "filantreprenören" Tomas Björkman. Han delar bland annat med sig av fem ”superskills” du måste behärska för att nå framgång i vår nya digitala värld.

Vårt samhälle befinner sig i en extrem brytningstid som i mångt och mycket påminner om övergången vid den industriella revolutionen. I alla fall om du frågar doldisen Tomas Björkman, en framgångrik entreprenör inom blad annat IT som under 1990-talet byggde upp en förmögenhet inom fastigheter och finans. 

Nu vill han ge oss verktygen för att lyckas i den nya digitala världen.

"Filantreprenören" Tomas Björkman har dragit igång ett flertal spännande projekt. År 2008 startade han stiftelsen Ekskäret med målet att bidra till en mer medveten och hållbar värld där människor skapar välmående åt sig själva, varandra och det samhälle vi lever i.

För något år sedan startade han också Klustret, en coworking-plats och driver tillsammans med Norrsken Foundation projektet 29k, som utvecklar en fysisk och digital plattform för att göra livslång personlig utveckling tillgänglig för alla.

Han har även gett sig på boendemarknaden med coliving-projektet Techfarm. I ett gammalt ombyggt hotell på Östermalm bor ett femtiotal personer tillsammans i en modern form av kollektivboende.

Enligt Tomas Björkman står vi nu inför ett framtida vägval med två alternativ. Det första handlar om att välja lockande enkla lösningar på våra alltmer komplexa problem.

Den andra vägen framåt är enligt Tomas Björkman att istället våga möta den ökade komplexiteten. Vilket i sin tur ställer högre krav på ett mer upplyst ledarskap och fokus på en personlig utveckling.

"Vi befinner oss just nu i ett skifte där vi uppdaterar vår förståelse för människan och samhället och berättelsen om varför vi är här. Den senaste gången vi gick igenom en så avgörande förändring var i samband med upplysningstiden på 1700-talet", säger Tomas Björkman och fortsätter;

"För tio år sedan kunde du locka de bästa studenterna från Handels med hög lön och en fin titel. Det räcker inte längre, idag måste det också finnas en djupare mening kopplad till arbetet. Vilket i sin tur sätter fokus på betydelsen av att bättre förstå vår inre värld och att inse att vi alla är på en personlig utvecklingsresa som varar hela livet."

Lyssna till hela samtalet med Tomas Björkman, och får reda på vilka fem "superskills" du måste behärska för att nå framgång i vår nya digitala värld.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Den här skräckinjagande grafen visar hur Sveriges BNP riskerar att falla fritt i år
  2. Genombrottsavtal för svenska forskningsbolaget – skickar upp aktien över 20 procent
  3. Tipset: Köp H&M-aktien nu när ingen annan vill ha den
  4. Japansk fast fashion till Sverige: Då öppnar Uniqlos nya flaggskeppsbutik
  5. Musks uppriktiga mejl till anställda: Vi behöver radikala förbättringar för att få ut Model 3
  1. Nu störtdyker försäljningen av bostäder i Stockholm
  2. Idag slog H&M:s senaste satsning AFound upp dörrarna – här är VA:s dom
  3. H&M-aktien faller tungt på börsen idag – det här är anledningen
  4. Efter 100 000 simuleringar: AI har svaret på vem som vinner fotbolls-VM – och det är inte Tyskland
  5. Sveriges bästa analytiker: Här är aktien du ska ta rygg på

För dig som prenumerant