Fotograf: Gage Skidmore/Flickr

Efter Trumps hot om handelskrig: Börserna i Asien rasar

Börserna faller efter presidentens beslut.

I Asien föll marknaden ordentligt på fredagen efter att Donald Trump annonserade tullar på stål och aluminium under torsdagen. Det gäller 25 procent för import av stål och 10 procent för import av aluminium. Trump väntas formellt fatta beslutet nästa vecka.

I Tokyo låg börsen ner 2,90 procent vid lunch medan Hang Seng-index i Hongkong hade backat 1,60 procent med breda fall inom flera sektorer. 

Nedgången var något lugnare i Fastlandskina där både Shanghai och den mindre börsen i Shenzhen var ner cirka 0,30 procent. Kinesiska Baoshan Iron & Steel föll 4 procent medan Aluminum Corp of China tappade 1,3 procent, skriver Dagens Industri. 

Trumps beslut är den första starkare protektionistiska åtgärd som genomförts av presidenten, som sedan länge haft en negativ inställning till firhandel. 

"Beskedet har redan lett till kritik, inte bara från Kina men även från bland annat Kanada och Australien. Även på hemmaplan kommer kritik från olje- och gasindustrin. Tullarna riskerar att orsaka svarsåtgärder från andra länder och ökar osäkerheten kring de pågående Nafta-omförhandlingarna mellan USA, Kanada och Mexiko", skriver SEB i ett makrobrev på fredagen.
Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.