Fotograf: Privat, Pexels

Logistikproffset: "Därför ska du ha ett lager i Hong Kong"

Stefan Holmqvist har jobbat inom logistikbranschen på ledningsnivå i nästan 20 år. Här är hans bästa tips till e-handlare.

Stefan Holmqvist kom till Asien 2001 och har sedan dess jobbat inom logistikbranschen på ledningsnivå med att leda och utveckla bolag. Idag är han Managing Director och partner på Norman Global Logistics Ltd. i Hong Kong och i veckans avsnitt av Big in Asia berättar han om sina erfarenheter av logistikbranschen i Asien.

Som e-handlare är lagerhållningen och infrastrukturen mellan lager och slutkund några av de mest avgörande faktorerna för att lyckas. Allt fler väljer att strategiskt placera sitt lager i Hong Kong.

“Det är ett geografiskt skäl då sakerna oftast produceras i Kina och ligger då nära Hong Kong. Dessutom har Hong Kong ett helt annat tullsystem än Kina, då Hong Kong räknas som en fri marknad och är en så kallad free port.”

Detta medför att tullprocessen är enkel då vanliga produkter, bortsett från vissa varor såsom alkohol och tobak, är undantagna för importtull och importmoms. Något som gör att det går snabbt från att de lämna lagret till att de lastas direkt på transporten till slutdestination.

“Jämför det med att ha ett lager i Sverige där du först ska importera varorna för att sedan lägga in det i lagret och slutligen sälja varorna genom att skicka iväg dem, ledtiden från order till leverans blir mycket längre och krångligare. Lägg till besväret med kapitalbindningen som uppstår på svenska lager så är detta det bästa tipset jag kan ge.”

Med världens största cargo-flygplats med anslutningar till över 220 destinationer finns det få alternativ som går att jämföra med Hong Kong som nav för dagens e-handlare.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.