Fotograf: Henrik Montgomery/TT

Galna rekordet: 20 analytiker har nu säljrek på H&M

Pessimismen når nya rekordhöjder.

Så många som 20 stycken aktieanalytiker har nu säljrekommendation på H&M – och endast två stycken har köp, enligt Bloombergs sammanställning. 14 stycken har rekommendationen behåll (eller neutral).

Så sent som i morse sänkte den amerikanska storbanken Citi klädjätten till sälj. Riktkursen justerades ned till 110 kronor, från 134.

H&M verkar inte ha vare sig flexibiliteten eller en tydlig plan för att vidta de nödvändiga åtgärder som krävs för att ge H&M-varumärket en omstart, argumenterar storbankens analytiker.

På kapitalmarknadsdagen för två veckor sedan lyckades inte bolaget leverera särskilt mycket bevis för hur H&M-varumärket ska återupplivas innan ett nytt butiksformat rullas ut från det andra halvåret 2019 och framåt, menar Citi och påminner om att vändningen för Gap-varumärket startade 2005 och har fortfarande inte visat en hållbar återhämtning.

"Vi räknar med en nedgång i butiksförsäljningen och lönsamheten under de kommande tre åren. Och i det korta perspektivet är vi osäkra på om H&M kommer att leverera en bättre jämförbar försäljning, eller en bruttomarginalförbättring i spåren av valutaeffekter, givet de stora varulagret", skriver Citi.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant