Fotograf: Henrik Montgomery/TT

Galna rekordet: 20 analytiker har nu säljrek på H&M

Pessimismen når nya rekordhöjder.

Så många som 20 stycken aktieanalytiker har nu säljrekommendation på H&M – och endast två stycken har köp, enligt Bloombergs sammanställning. 14 stycken har rekommendationen behåll (eller neutral).

Så sent som i morse sänkte den amerikanska storbanken Citi klädjätten till sälj. Riktkursen justerades ned till 110 kronor, från 134.

H&M verkar inte ha vare sig flexibiliteten eller en tydlig plan för att vidta de nödvändiga åtgärder som krävs för att ge H&M-varumärket en omstart, argumenterar storbankens analytiker.

På kapitalmarknadsdagen för två veckor sedan lyckades inte bolaget leverera särskilt mycket bevis för hur H&M-varumärket ska återupplivas innan ett nytt butiksformat rullas ut från det andra halvåret 2019 och framåt, menar Citi och påminner om att vändningen för Gap-varumärket startade 2005 och har fortfarande inte visat en hållbar återhämtning.

"Vi räknar med en nedgång i butiksförsäljningen och lönsamheten under de kommande tre åren. Och i det korta perspektivet är vi osäkra på om H&M kommer att leverera en bättre jämförbar försäljning, eller en bruttomarginalförbättring i spåren av valutaeffekter, givet de stora varulagret", skriver Citi.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.