ANNONS

Expertens tips – 5 steg till framgångsrik daytrading

Aldrig har det pratats så mycket om trading och sparande som det görs idag. Så sent som i förra veckan kunde Unga Aktiesparares VD, Tove Zander, meddela att de ser störst medlemsökning bland unga kvinnor.

Även nätmäklaren CMC Markets kan notera en ökning bland antal kvinnor som öppnar ett konto för att prova på aktiv handel. CMC Markets ser dock generellt ett stort intresse av utbildning och kunskap hos många av sina nya kunder. 

”Det är väldigt roligt att se att intresset för day trading ökar. Att våra kunder får rätt utbildning och kunskap i vår handelsplattform är en förutsättning för att vi ska kunna verka. Vi försöker hela tiden dela med oss av vår kunskap genom att hålla webbinarier och utbildningar i plattformen och annat som är viktigt vid aktiv handel så som riskhantering. Vi har också nyligen lanserat vår syster-sight TradeCMC.se som vi vill ska bli en ”go-to” för finansnyheter och utbildning inom day trading. Sen har vi även vår podcast ”Björnfällan” som går djupare in på trading. Antalet lyssnare växer hela tiden vilket är ytterligare en bekräftelse på att det finns ett omättat intresse för trading.” säger Chanine Toth, Skandinavisk marknadschef på CMC Markets. 

Fem enkla steg till framgångsrik daytrading:

Chanine Toth, Skandinavisk marknadschef på CMC Markets.

1. Välj en handelsplattform – och lär dig det

Kunskap är nyckeln. Ett stort hinder för många som vill börja med aktiv handel är att de inte kan själva handelsverktyget. Ta dig tid och gå genom de verktyg som finns på marknaden. Hör med dina ”trading vänner” om vilket verktyg de använder och varför. Det viktiga är att du väljer ett (eller flera) som passar dig och dina behov och sedan ser till att lära dig det ordentligt. Många handelsverktyg erbjuder också löpande utbildning både på nätet och på plats. De fysiska träffarna ger dig också en möjlighet att nätverka med andra som delar ditt intresse för aktiv handel.

Här kan du uppleva en handelsplattform som daytraders använder

2. Bestäm dig för vad du ska handla – och håll dig till det i början

Traders handlar ofta på flera olika marknader så som aktier, råvaror, valutor och index. Det är omöjligt för en nybörjare att lära sig alla marknader. Välj därför ut någon/några marknader du vill fokusera på och läs så mycket du kan om dessa. Håll dig uppdaterad genom att kontinuerligt läsa tekniska analyser, nyheter, aktieanalyser, följ duktiga profiler i sociala kanaler och lyssna på poddar som diskuterar de marknader du handlar på. 

Lyssna på CMC finanspodden Björnfällan här

3. Sätt upp tydliga mål med din trading

Hur mycket måste du tjäna för att trading ska löna sig för dig? Gör det tydligt för dig själv när du har nått dina mål. Detta hjälper dig att veta vart du är på väg och förändringar kommer inte komma som en överraskning.  Sätt upp mål för din handel på dag- och veckobasis och försök hålla dig till dem.

4. Kom igång och handla

Nu återstår bara att komma igång med tradingen. Hur mycket kapital du ska gå in med är givetvis individuellt och beroende på vad dina mål med handeln är. Det viktiga är att man faktiskt kommer igång med sin trading. Börja smått för att sen öka om man känner sig bekväm. Har man ambitioner att helt försörja sig på day trading är startkapitalet såklart större. MadzTrader, känd trading-profil, har skrivit en matnyttig krönika på TradeCMC.se om vad som krävs om man vill bli daytrader på heltid.  

"Om vi börjar med hur stort startkapital man behöver. Meningarna går lite isär beroende på vem du frågar, men jag har en ganska bestämd åsikt i frågan”, skriver MadzTrader i en krönika på TradeCMC.se.

5. Identifiera risker och möjligheter i marknaden

Daytraders utnyttjar prisförändringar som sker under dagen och stänger ofta sina positioner innan börsen stänger. Det är därför viktigt att identifiera när möjligheten infinner sig, det kan gå snabbt och det gäller att agera i tid. Eftersom prisförändringarna på marknaden kan vara ganska små använder man sig ofta av CFD:er eller andra hävstångsprodukter för att få större effekt av själva prisrörelsen. Oavsett vilken typ av produkt du handlar är riskhantering A och O för att lyckas med trading på lång sikt. Om du väljer att handla med Stop Loss, Garanterad Stop Loss (för att skydda dig mot gap i kursen) eller utan så måste du ta hand om och skydda ditt kapital när dina positioner går emot dig.

”Är man ny på CFD-handel så rekommenderar vi att man förebygger och skyddar sig mot de eventuella riskerna som CFD-handel kan innebära. Garanterad Stop Loss order (”GSLO”) är en försäkring vi erbjuder och som avslutar din position till ditt specifika pris. Försäkringen har en premie men för att vi inte vill att detta i sig ska vara en anledning till att man väljer att inte ta försäkringen så har vi valt att betala tillbaka hela premien om du inte utnyttjar din GSLO”, säger Chanine Toth.

Riskinformation:
CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 78% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.