Fotograf: Reinhard Kraus/TT

Dieselförbud införs i Tyskland

Nu är det klubbat för fritt fram att förbjuda dieselbilar i Tyskland.

Den federala domstolen i Leipzig har gett utslag för tillåtelse av förbud av dieselbilar i tyska städer, rapporterar flera nyhetsbyråer däribland Reuters och Bloomberg.

Frågan har tidigare tagits upp av miljögruppen DUH som funnit att utsläppsnivåerna i 70 tyska städer är högre än vad EU tillåter.

Ärendet hamnade med federala domstolen efter att två delstater överklagat förbudet. Totalt har frågan berört tolv miljoner dieselbilar i Tyskland som är Europas största bilmarknad.

Beskedet har också fått tyska fordonsaktier att tappa på bred front. Bland de drabbade finns Daimler, Volkswagen, BMW och Continental.

Dieselbilar har hamnat i dåligt rykte efter skandalen kring Volkswagen och de senaste årens uppsving inom elbilar.

Den tyska försäljningen av dieselbilar kan sjunka till 25 procent av den totala i år efter beskedet om dieselförbud i tyska städer, bedömer EY i en färsk rapport.

I januari var motsvarande andel 33 procent och 51 procent innan dieselskandalen med Volkswagen uppdagades 2015.

EY bedömer också att återförsäljningen för bilar med utsläppskrav Euro 5 kommer att tappa betydligt i värde på beslutet.

Utslaget från den federala domstolen i Leipzig begränsar sig till mer än tio miljoner dieselbilar i ett mer än dussintals städer. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.