Fotograf: Reinhard Kraus/TT

Dieselförbud införs i Tyskland

Nu är det klubbat för fritt fram att förbjuda dieselbilar i Tyskland.

Den federala domstolen i Leipzig har gett utslag för tillåtelse av förbud av dieselbilar i tyska städer, rapporterar flera nyhetsbyråer däribland Reuters och Bloomberg.

Frågan har tidigare tagits upp av miljögruppen DUH som funnit att utsläppsnivåerna i 70 tyska städer är högre än vad EU tillåter.

Ärendet hamnade med federala domstolen efter att två delstater överklagat förbudet. Totalt har frågan berört tolv miljoner dieselbilar i Tyskland som är Europas största bilmarknad.

Beskedet har också fått tyska fordonsaktier att tappa på bred front. Bland de drabbade finns Daimler, Volkswagen, BMW och Continental.

Dieselbilar har hamnat i dåligt rykte efter skandalen kring Volkswagen och de senaste årens uppsving inom elbilar.

Den tyska försäljningen av dieselbilar kan sjunka till 25 procent av den totala i år efter beskedet om dieselförbud i tyska städer, bedömer EY i en färsk rapport.

I januari var motsvarande andel 33 procent och 51 procent innan dieselskandalen med Volkswagen uppdagades 2015.

EY bedömer också att återförsäljningen för bilar med utsläppskrav Euro 5 kommer att tappa betydligt i värde på beslutet.

Utslaget från den federala domstolen i Leipzig begränsar sig till mer än tio miljoner dieselbilar i ett mer än dussintals städer. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant