Fotograf: Ted S Warren/AP, Twitter

Jeff Bezos trumfar Musk med ännu galnare projekt – bygger klocka i berget som ska hålla 10 000 år

Kort efter att Tesla- och Space X-grundaren Elon Musk har skapat rubriker världen över genom att skjuta upp en Tesla Roadster i rymden vill Jeff Bezos inte vara sämre. Han är återigen igång med sitt galna klockprojekt som går lös på 42 miljoner dollar.

En klocka som är 150 meter hög, tickar en gång per år, har sekelskiftesvisare och är designad för att hålla i minst 10 000 år.

Det är planen för Jeff Bezos minst sagt galna klockprojekt som går lös på 42 miljoner dollar.

Projektet har legat i träda sedan 2011, men efter att Tesla- och Space X-grundaren Elon Musk har fått rubriker världen över efter att ha skjutit ut ett exemplar av sportbilen Tesla Roadster i rymden från en av sina raketer verkar Jeff Bezos återigen ha fått eld i baken – han har både twittrat och lagt ut en video om hur man steg för steg bygger upp den gigantiska klockan.

Då han första gången presenterade projektet sade han till Wired:

“Under klockans livstid så kommer USA att sluta existera. Hela civilisationer kommer att resa sig och falla. Nya system av regeringar kommer att uppfinnas. Du kan inte föreställa dig världen – ingen kan det – och det är det som vi försöker få klockan att klara sig igenom.”

Jeff Bezos är inte bara världens rikaste människa efter att ha grundat e-handelsjätten Amazon, utan han äger bland annat ett eget rymdraketbolag, Blue Origin, samt ett berg i Sierra Diablo-området i Texas.

Det är just i berget som han tänker placera klockan.

Klockan blir drygt 150 meter hög, helt mekanisk och drivs enligt videon av såväl solenergi som dagens och nattens termiska cykler.

En klocka som överlever tidens tand var dock inte Jeff Bezos idé från början, utan uppfinnaren och forskaren Danny Hillis kom med idén för flera decennier sedan.

Då Jeff Bezos talade med Wired om klockprojektet hade både han och Danny Hillis hunnit arbeta på det en period samtidigt som en uppfinnargrupp med namnet “The Long New Foundation” uppgav att designen var så gott som klar.

Sedan dess har det varit knäpptyst om klockan – fram tills nu – kort efter att Elon Musk skjutit upp en Tesla Roadster i rymden.

ScienceAlert rapporterar att det inte är klart när klockan är färdigkonstruerad, men “The Long New Foundation” uppger att när det väl sker så kommer den också att vara tillgänglig för allmän beskådan.

Jeff Bezos har fått kritik där man anser att klockprojektet mest handlar om fåfänga, medan exempelvis tidningen Fortunes Anne Vendermey 2013 såg det som ett: “konceptuellt konstverk för att uppmuntra människor att bli en bra förvaltare av mänsklighetens avlägsna framtid.”

ScienceAlert tycker dock att tecknen är tydliga på att vi fram tills nu inte har varit särskilt bra förvaltare av mänsklighetens öde, men att det nog finns värre saker att lägga pengarna på.

Här frågar man sig hur vettigt det egentligen är att skjuta ut en Tesla Roadster i rymden.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST