Kryptovalutor krånglar till skilsmässor: "Som att gömma pengar utomlands"

Svårigheten att spåra kryptovalutor ställer till det när par går skilda vägar. 

Som om inte skilsmässor är tillräckligt jobbiga kan kryptovalutor ställa till det lite extra. Det rapporterar Bloomberg efter att ha pratat med brittiska skilsmässoadvokater.

Den senaste tidens hajp kring kryptovalutor har resulterat i att de nu spelar en roll i fler separationer och utmaningen ligger i svårigheten att både hitta och värdera dem.

Även om båda parter har en skyldighet att redovisa sina tillgångar i en skilsmässa finns det en möjlighet att mörka dem när det kommer till kryptovalutor, för den som skulle vilja. 

”I skilsmässor letar vissa efter guldgruvor som inte existerar. Men med kryptovalutor kan de faktiskt göra det”, säger advokaten Toby Yerburgh i en med Bloomberg.

Handlas kryptovalutor på en digital börs som är kopplad till ett bankkonto och sedan flyttas till exempelvis en USB-sticka blir de så pass svåra att spåra att man kan behöva koppla in en kriminaltekniker för att utreda fallet. Skilsmässoprocessen riskerar att bli tidskrävande och kostsam i samband med bristen på transparens.

”Kryptovalutor gör saker mer komplicerade om man har en partner som är besluten att hålla i sina pengar, precis som när någon gömmer sina tillgångar utomlands”, säger juristen Victoria Clarke.

Kryptovalutornas volatilitet kan också komma att göra uppdelningen mer komplicerad.

”Vi har verktygen för att spåra bitcoin. Svårigheten är att vissa advokater inte nödvändigtvis förstår det än. Man behöver kunskap om tillgången man försöker spåra”, säger Victoria Clarke.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST