Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Håkan Samuelsson får lämna AB Volvos styrelse

Volvos valberedning petar Håkan Samuelsson.

Efter att fordonskonglomeratet Geely köpt in sig i båda lastbilstillverkarna Volvo och tyska Daimler har frågor om styrelserepresentation väckts. Nu väljer Volvos valberedning att peta Håkan Samuelsson, vd för Geelyägda Volvo Cars, från Volvos styrelse. 

Volvos valberedning skickade på fredagen ut förslag på styrelsesammansättning där Håkan Samuelsson, vd för Geely-ägda Volvo Cars, föreslogs väljas om. Bara några timmar senare stod det klart att Geely blivit huvudägare i Daimler. Under måndagsmorgonen reviderade Volvos valberedning sitt förslag och föreslår nu att Håkan Samuelsson inte väljs om. 

"Anledningen till att Håkan Samuelsson inte föreslås för omval är offentliggörandet att Geely Group går in som största aktieägare i den tyska fordonstillverkaren Daimler, en av Volvokoncernens största konkurrenter. Volvo Car Group där Håkan Samuelsson är vd är ett dotterbolag till Zheijang Geely Holding Group vars huvudägare är Li Shufu", skriver valberedningen i ett pressmeddelande.

Ledningen hos Daimler har å sin sida försökt att blockera Geelys representanter från att ta en plats i styrelsen då de oroats över att Geely får tillgång till strategisk information, rapporterar Bloomberg. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Googles superfuturist Ray Kurzweil: Minimera riskerna i ditt liv de närmaste 10 åren så har du en god chans till ett evigt liv
  3. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  4. Här är Nordens 10 hetaste aktier just nu
  5. Millennials flockas till cannabisaktier – nu kommer hajpen till Norden
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  4. Coca-Colas nya recept för att få fart på försäljningen – cannabis
  5. Största kursrallyt på två decennier: Så kommenterar proffsen H&M:s uppvisning

För dig som prenumerant