"Påfallande många av dem är serieentreprenörer och vet att det krävs blod, svett och tårar för att lyckas”, säger journalisten Kina Zeidler om unicorn-grundarna.

Hon avslöjar hemligheten: Så tog svenska startups över världen

Journalisten Kina Zeidler har fått exklusiva intervjuer med flera av grundarna till unicorn-bolag som Spotify, Skype, Klarna och Mojang. Lyssna på podcasten om hennes bok ”Det svenska techundret”, som släpps i dagarna och avslöjar bolagens framgångsrecept.

Sett till befolkningsmängd tillhör Sverige världstoppen vad gäller att spotta ur sig snabbväxande miljardbolag, så kallade unicorns.

Den 22 mars publiceras boken ”Det svenska techundret”, skriven av journalisten och VA-medarbetaren Kina Zeidler.

I boken porträtterar hon åtta av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer och techbolag.

Här finns unika intervjuer med grundarna till succéföretag som Spotify, Skype, Klarna och Mojang där innehållet också bygger på intervjuer med över hundra anställda, familjemedlemmar, branschkollegor, investerare, politiker och forskare. 

En central frågeställning i boken är hur det kan komma sig att ett litet land i norr med bara tio miljoner invånare kan producera så många globala succéer.

”I grund och botten är vi ett land med viktiga strukturer som till exempel platta organisationer, tidig utbyggnad av bredband, den så kallade pc-reformen med billiga datorer samtidigt som vi som nation generellt är innovativa och kreativa.”

Men det räcker inte bara att strukturerna finns på plats, för att bygga framgångsrika unicorns krävs det förstås även särskilt duktiga entreprenörer.

Vad finns det för röda trådar bland de bolagsbyggare som du har intervjuat?
”Alla har det gemensamt att det är en väldigt målmedveten skara. Påfallande många av dem är serieentreprenörer och vet att det krävs blod, svett och tårar för att lyckas.”

”Gemensamt för de alla är också att de antingen är extremt tävlingsinriktade eller antingen extremt passionerade när det gäller övertygelsen kring sin idé.”

Handlar det om två olika personlighetstyper?
”Ja, jag tror till exempel att Daniel Ek, som grundade Spotify, drivs av en enorm passion för att sprida musik medan till exempel en av Avitos grundare drivs av en väldigt stark vinnarinstinkt. Men oavsett vilken som är din drivkraft så behöver du vara extremt fokuserad kring vad du vill uppnå för att verkligen lyckas.”

Lyssna till hela samtalet med Kina Zeidler om vad som är hemligheterna bakom de svenska startup-framgångarna. Och hör henne också berätta om hur det verkligen gick till när Microsoft år 2014 köpte Minecraft-bolaget Mojang för 18 miljarder kronor, en av Sveriges största företagsaffärer någonsin.