Så gjorde hon millennials glödheta på arbetsmarknaden: ”De fick jobb inom en vecka”

Louise Byström är chef över Asiens yngsta handelskammare i Taiwan. Där startade hon upp affärsnätverket för unga - Young Professionals.

Louise Byström kom till Taiwan för 17 år sedan. Idag är det hon som drar i pakarna i Taipei där hon är chef över Asiens yngsta handelskammare.

På grund av det politiska läget i Taiwan finns ingen officiell diplomat, men 2010 fick Louise Byström frågan om hon ville starta upp handelskammaren.

"Den officiella representanten hade en idé om att öppna en handelskammare och eftersom jag kände de flesta svenska bolagscheferna i Taiwan tillfrågades jag om jag ville starta den".

BIG IN ASIA

Big in Asia är en podcast med intervjuer av Simon Hansen. Han reser runt och intervjuar svenskar som gör karriär i Asien – som entreprenörer eller i högre befattningar på företag.

Det var lättare sagt än gjort. På grund av den rådande byråkratin skulle det ta knappt 2 år innan hon fick grönt ljus att lagligt starta upp verksamheten.

Idag är handelskammaren öppen sedan 2011 med drygt 70 medlemmar bestående av stora och medelstora företag från Sverige, agenter från Taiwan och studenter.

Hon insåg tidigt att det var startups som var grejen för millennials, och inte de stora företagen. Därför bestämde hon sig för att dra igång underorganisationen Young Proffessionals.

"Unga söker sig inte till de väletablerade svenska industribolagen, de anses dammiga. Det kommer cirka 150 svenska studenter till Taiwan om året och de söker företag med snygga lokaler, ratar stämpelklockan och att sitta vid samma kontorsplats i många år", säger Louise Byström.

Genom nätverksträffar har flera unga medlemmar inom Young Proffessionals snapparts upp av olika arbestgivare.

"De fick jobb inom en vecka."

Hon har lagt märke till att många taiwanesiska studenter som har studerat i Sverige attraheras till svenska företag.

"Personalrörligheten på svenska dotterbolagen i Taiwan är väldigt minimalt, vi har frihet under ansvar och man tycker om den svenska arbetsmodellen."

I veckans avsnitt av Big in Asia får vi träffa chefen för Svenska Handelskammaren i Taiwan, Louise Byström.

Hon berättar om hennes karriär i Asien som började i Manila i Filippinerna för att slutligen hamna i Taiwan. I podden berättar hon om hur Asien har ändrats sedan hon kom hit på 80-talet, hur taiwaneserna ser på svenska arbetsmodellen och hur det är att jobba i Asien som svensk.

Allt detta och mycket mer i veckans avsnitt av Big in Asia.


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.